Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12.00 οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό


Όπως ανακοινώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κάνει ανακοινώσεις για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών και τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Τι πρόκειται να ανακοινωθεί

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες αναμένεται να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς μάσκες, σε κλειστούς χώρους όπως κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις, εστιατόρια, μπαρ κλπ.
Επιπλέον αναμένεται να διευκολυνθούν να κάνουν μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς την υποχρέωση τεστ.

Ήδη έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση μάσκας στα γυμναστήρια (εφόσον πέρασαν 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού), ενώ από σήμερα δεν θα απαιτείται να κάνουν self test για την είσοδο τους στο χώρο εργασίας.

Από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπεται και η ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της Ε.Ε. με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα αποτελεί παρελθόν και το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας που σταματούσε στη 01:30.

Ο σχεδιασμός για όποια διευκόλυνση ή χαλάρωση μέτρων θα προχωρά ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, και δη τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την πορεία της μετάλλαξης “Δέλτα”.

Οι διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις (σε κλειστούς χώρους) θα δοθεί “κάλυψη” στους επιχειρηματίες που το επιθυμούν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή πολίτες που έχουν νοσήσει ήδη και έχουν αποκτήσει αντισώματα κατά της covid-19.

Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θα διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς με την εμφάνιση κρούσματος θα ήταν υποχρεωμένη να κλείσει.

Εφόσον η επιχείρηση επιλέξει να λειτουργήσει ως covid free χώρος, τότε οι ιδιοκτήτες δεν θα απαιτείται να ακολουθούν επιπλέον υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο έλεγχος σχεδιάζεται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία θα ελέγχει τη γνησιότητα του κωδικού (QR) του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.

Εφόσον οι ιδιοκτήτες επιλέξουν να δέχονται όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, τότε θα απαιτείται η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τ.μ. του χώρου, και σε κάποιες περιπτώσεις και απόδειξη αρνητικού τεστ.

Διαχωρισμοί δεν αναμένεται να υπάρξουν ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, για την είσοδο σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, νοσοκομεία, και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου θα ακολουθούνται οι κανόνες που θεσπίζει η πολιτεία για τους κλειστούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.