Μετάλλαξη Δέλτα. Σε φοιτητές και νέους κάτω των 30 ετών όλα τα κρούσματα στην Κρήτη. Ποιος είναι ο φόβος


Στα τέλη καλοκαιριού αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ε.Ε.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σε πάνω από 23 χώρες έχει ήδη «ταξιδέψει» η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως και φυσικά και στην χώρα μας.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή τα κρούσματα ήταν 11. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ημέρες δείχνει και την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται το συγκεκριμένο στέλεχος, γεγονός που έχει θέσει σε απόλυτη ετοιμότητα την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις αρχές.

Η ταχύτητα

Ο φόβος των ειδικών αλλά και όλων των Ευρωπαϊκών χωρών για την μετάλλαξη Δέλτα διεφάνη ξεκάθαρα ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι 27 ηγέτες επέμεναν για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και για τη θωράκισης των συνόρων της Ε.Ε. προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του στελέχους Δέλτα.

Η ανησυχία αυτή βέβαια δεν είναι τυχαία αφού η μετάλλαξη Δέλτα ή αλλιώς ινδική μετάλλαξη, έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης. Να σημειωθεί ότι η βρετανική μετάλλαξη παρουσίαζε ήδη αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τον αρχικό κορονοϊό που εντοπίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Προς ώρας οι ειδικοί και στη χώρα μας όπως και ο ΕΟΔΥ, διαβεβαιώνουν ότι η κάλυψη των εμβολίων είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο σε σχέση με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και κυμαίνεται, με βάση μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταξύ 60% (εμβόλιο της AstraZeneca) και 79% (εμβόλιο της Pfizer). Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πιθανότητες να νοσήσει κανείς σοβαρά έστω κι αν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες επιμένουν πως δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη 2η δόση του εμβολίου.

Οι φόβοι για τους νέους

Ήδη πάντως οι διεθνείς Οργανισμοί και επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί όσους δεν έχουν εμβολιασθεί και ειδικά τους νέους, που εν μέσω καλοκαιριού έχουν χαλαρώσει.

Είναι ενδεικτικό ότι το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) προειδοποιεί ότι οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως και εκτιμάται ότι στο τέλος καλοκαιριού το 90% όλων των στελεχών του κορονοϊού που θα εντοπίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

Μεγαλύτερο κίνδυνος νόσησης έχουν όσοι δεν έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου αλλά και οι νέοι που μπορεί να μολυνθούν πιο εύκολα εάν δεν έχουν εμβολιασθεί, προειδοποιεί το ECDC.

Αντίστοιχες ανησυχίες βέβαια έχουν και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς μήνα με το μήνα μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσούν. Χαρακτηριστικό είναι με βάση τις τελευταίες καταγραφές του ΕΟΔΥ, ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σημαντικά και αγγίζει πλέον τα 32 έτη.

Πιο έντονη εμφανίζεται η διασπορά στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο (σε σύνολο 29 περιστατικών). Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα σε νεαρά άτομα κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη κινητικότητα των νέων, που μόλις πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται και άρχισαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Γι’ αυτό όπως δήλωσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, βλέπουμε σε κάποιες τουριστικές περιοχές να εμφανίζεται μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μόλις στα 21, 22 ή και 24 έτη.

Στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αναφέρθηκε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνο στέλεχος» και ότι «δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.