Εμβόλιο AstraZeneca: Πού κατέληξε η επιτροπή για τους κάτω των 60. Οι 3 αποφάσεις


Σε ισχυρή σύσταση να μην γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 60 ετών, αναμένεται να ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα σήμερα από την Πρόεδρο της Επιτροπής ομότιμη Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα έπειτα από συνεδρίαση της η Επιτροπή αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας, να γίνει ισχυρή σύσταση σε όσους είναι κάτω των 60 ετών να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εμβόλιο δεν θα απαγορευτεί και όποιος επιθυμεί να το κάνει και είναι άνω των 30 ετών θα μπορεί κανονικά να κλείνει ραντεβού.

Οι 3 αποφάσεις

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν κατέληξε σε αυτήν της την απόφαση λόγω των περιορισμένων παρτίδων που υπάρχουν στη χώρα, καθώς εμβόλια είναι διαθέσιμα.
  • Οι τρεις αποφάσεις της Επιτροπής εστιάζονται στο εξής:
  • Εάν κάποιος θέλει να εμβολιασθεί θα μπορεί καθώς το εμβόλιο δεν θα απαγορευθεί στους άνω των 30 ετών
  • Όσοι έκαναν την πρώτη δόση θα μπορούν κανονικά να κάνουν και τη δεύτερη. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ιστορικό θρομβώσεων, οι οποίοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.
  • Η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται και με τη μείωση του ιικού φορτίου στην χώρα, ενώ, εάν κριθεί σκόπιμο μπορεί να επανέλθει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19, Μάρκο Καβαλέρι, στην ιταλική εφημερίδα “La Stampa”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.