Αξιωματούχος ΕΜΑ: Να μην γίνεται το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 60


Καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Τα κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και σε πολίτες άνω των 60 ετών δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας δράσης του EMA για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ολοένα και περισσότερα εμβόλια είναι διαθέσιμα, ενώ οι φόβοι για την εμφάνιση θρομβώσεων παραμένουν.

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι θεωρεί το εμβόλιο ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε νεαρά άτομα και συνήθως το δίνουν σε πολίτες άνω των 50 ετών, αναφέρει το Reuters.

Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης, Μάρκο Καβαλιέρι, δηλώνει στη La Stampa ότι «στο πλαίσιο της πανδημίας η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα», ενώ ερωτηθείς εάν θα πρέπει οι υγειονομικές αρχές να αποφεύγουν τη χορήγησή του για άτομα άνω των 60 ετών επισήμανε «ναι και ήδη πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο υπό το φως της διαθεσιμότητας όλο και περισσότερων εμβολίων mRNA».

Η Ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απαγορεύσει τη χορήγηση του προϊόντος της AstraZeneca για πολίτες άνω των 60 ετών, μετά τον θάνατο εφήβου, ο οποίος είχε λάβει το εμβόλιο και εμφάνισε αυτές τις σπάνιας μορφής θρομβώσεις.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία είχε σταματήσει τον Μάρτιο τους εμβολιασμούς με AstraZeneca, ενώ επανέφερε το προϊόν τον περασμένο μήνα με τη σύσταση να προτιμάται για ηλικίες άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανουσουηδική εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ είναι σε εξέλιξη η νομική διαδικασία στην αντιπαράθεσή της με την Ε.Ε., εξαιτίας των τραγικών καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.