Παναγιωτόπουλος: Πρόωρη η γνωμοδότηση για εμβολιασμένους χωρίς μάσκες σε κλειστούς χώρους


Πρόωρη χαρακτήρισε την όποια γνωμοδότηση για κυκλοφορία πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.
«Είναι πρόωρη η γνωμοδότηση της Επιτροπής για κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις μιλούν για διατήρηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση. Δίνεται λανθασμένο μήνυμα ότι επίκειται το τέλος της πανδημίας» είπε ο καθηγητής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η κυκλοφορία του στελέχους Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα και το τοπίο.

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι κατανοητή η ανάγκη να δούμε ένα φως στον ορίζοντα, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε» τόνισε, επισημαίνοντας πως όσο ο ιός ζει υπάρχει ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και πρόσθεσε πως έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία του εμβολιασμού, τον οποίο θα συνοδεύουν κάποια μέτρα προσαρμογής ως φυσική συνέπεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. «Η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα είναι μεγαλύτερη. Κάπως αλλάζει η ισορροπία με την κυριαρχία του. Ξέραμε ότι από τα εμβόλια υπάρχει προστασία από την πρώτη δόση. Σε αυτήν την περίπτωση η προστασία της μίας δόσης είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα εναντίον άλλων στελεχών. Επείγει η συμπλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις» τόνισε.

«Υπάρχουν αρχικά δεδομένα από την διασπορά σε κάποιες χώρες που δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν, όταν υπάρχει πλήρης εμβολιασμός προσφέρουν προστασία άνω του 90% για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία» είπε προσθέτοντας πως γίνεται ένας αγώνας δρόμου έναντι των μεταλλάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.