Επίμονο Ρέψιμο: Τι κρύβει και πώς να το σταματήσετε


Το ρέψιμο είναι ο φυσικός τρόπος αποβολής των ανεπιθύμητων αερίων από το πεπτικό σύστημα. Αυτά τα αέρια μπορεί να προέρχονται από τροφή που δεν απορροφήθηκε στο έντερο ή μπορεί να έχουν καταποθεί μαζί με το φαγητό.

Αν και πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, το ρέψιμο μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστο, ειδικά όταν συνοδεύεται από παλινδρόμηση οξέος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άβολα όταν βρίσκονται σε μια κοινωνική συγκέντρωση.

Ρέψιμο ή Ερυγή: Αίτια

1. Κατάποση αέρα
Αν ρεύεστε συχνά, η αιτία μπορεί να είναι τόσο ασήμαντη όσο το να καταπίνετε πάρα πολύ αέρα ενώ μιλάτε ή τρώτε. Ακόμα και το υπερβολικό χασμουρητό μπορεί να προκαλέσει ρέψιμο.
Με απλά λόγια, όλες αυτές οι δραστηριότητες εισάγουν αέρα στο πεπτικό μας σύστημα. Δεδομένου ότι ο αέρας δεν ανήκει εκεί, ο οργανισμός τον αποβάλλει μέσω του ρεψίματος. Η μάσηση τσίχλας, το καλαμάκι στον καφέ σας, ακόμα και η συχνή κατάποση λόγω νευρικότητας, μπορεί να σας κάνει να ρευτείτε.

2. Καούρες
Η καούρα είναι μια άλλη αιτία υπερβολικού ρεψίματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, που μπορεί μάλιστα να παρερμηνευτεί ως μια καρδιακή προσβολή, η καούρα μπορεί να σας κάνει να ρεύεστε υπερβολικά, και συχνά με μια ισχυρή δυσωδία.

3. Κατάθλιψη
Υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι το ρέψιμο μπορεί να είναι ψυχολογικής φύσεως και να προκαλείται όταν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό ή έχει υπερβολικό άγχος. Το συχνό ρέψιμο είναι το πρώτο σημάδι της κατάθλιψης.

4. Ελέγξτε την οδοντοστοιχία σας
Η κακή τοποθέτηση μιας οδοντοστοιχίας και η οπισθορρινική καταρροή λόγω κρυολογήματος ή αλλεργιών, μπορεί επίσης να σας αναγκάσουν να καταπιείτε περισσότερο αέρα από ό, τι συνήθως κάνετε. Ο αέρας που απορροφάται με αυτό τον τρόπο, μπορεί να προκαλέσει συχνό ρέψιμο.

5. Τρόφιμα που προκαλούν ρέψιμο
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να ρεύεται συχνά, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο φαγητό που καταναλώνετε. Τρόφιμα όπως φασόλια, ορισμένα λαχανικά (αγκινάρες, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, αγγούρι, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια, ραδίκια, σέλινο και καρότα), φρούτα (μήλα, ροδάκινα, σταφίδες, μπανάνες, βερίκοκα, χυμός δαμάσκηνου και αχλάδια), δημητριακά ολικής αλέσεως, αεριούχα ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζαχαρούχα τρόφιμα, είναι γνωστό ότι αυξάνουν το ρέψιμο.

6. Δυσπεψία και τροφική δυσανεξία
Μερικές φορές, η δυσπεψία μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσοσμο ρέψιμο. Όταν το φαγητό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στομάχι και το έντερο, δημιουργούνται αέρια με άσχημη μυρωδιά, τα οποία στη συνέχεια εξέρχονται σαν ρέψιμο. Το υπερβολικό ρέψιμο μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι κοιλιοκάκης ή δυσανεξίας στη λακτόζη.

7. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η πιο σοβαρή αιτία του χρόνιου, υπερβολικού ρεψίματος είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν ο μυς στο τέλος του οισοφάγου δεν κλείνει καλά, τα περιεχόμενα του στομάχου, συμπεριλαμβανομένου του οξέος, μπορούν να ανέβουν και πάλι στον οισοφάγο, προκαλώντας σας να ρευτείτε.

Πώς να μειώσετε το ρέψιμο

1. Πίνετε υγρά
Ο πρώτος, ευκολότερος και πιο σίγουρος τρόπος για να σταματήσετε να ρεύεστε είναι να πίνετε υγρά, κατά προτίμηση νερό. Ωστόσο, μην το καταπιείτε πολύ γρήγορα, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Θα πρέπει να βάλετε έναν στόχο να τρώτε και να πίνετε πιο αργά. Εάν το ρέψιμο προκαλείται από δυσπεψία, ένα τσάι από πεπτικά βοηθήματα όπως το τζίντζερ ή το μάραθο, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσπεψίας και συνεπώς, στα αέρια και το ρέψιμο.

2. Τρώτε τις σωστές ώρες
Μερικές φορές, μπορεί να ρεύεστε όταν έχετε παραλείψει ένα γεύμα, καθώς έτσι δημιουργούνται αέρια και φούσκωμα στο στομάχι. Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μετά από πολλές ώρες μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη αερίων και φούσκωμα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι δεν βιάζεστε κατά τη διάρκεια του γεύματός σας. Μασήστε το φαγητό και απολαύστε το.

3. Καθίστε σε όρθια θέση
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάθισμα σε όρθια θέση κάνει το αέρια από το στομάχι να φεύγουν εύκολα και μπορεί να είναι μια γρήγορη θεραπεία για το ρέψιμο. Εάν έχετε τη συνήθεια να ξαπλώνετε συχνά, καθίστε για λίγο, ειδικά μετά από ένα γεύμα. Για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας, μπορείτε να δοκιμάσετε την άσκηση vajrasana – μια στάση γιόγκα που μειώνει τον σχηματισμό και τη διέλευση των αερίων.

4. Ελέγξτε ξανά τις οδοντοστοιχίες σας
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι οδοντοστοιχίες που δεν ταιριάζουν καλά μπορεί να σας οδηγήσουν σε κατάποση περισσότερου αέρα. Ομοίως, η ρινική καταρροή μπορεί επίσης να σας αναγκάσει να καταπιείτε μεγάλη ποσότητα αέρα. Αντιμετωπίζοντας αυτήν την υποκείμενη αιτία, είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από το ρέψιμο.

5. Αντιμετωπίστε την παλινδρόμηση οξέος
Εάν η παλινδρόμηση οξέος είναι υπεύθυνη για το ρέψιμό σας, σκεφτείτε να ρυθμίσετε καλύτερα τις ώρες των γευμάτων σας. Μερικά τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, τα πικάντικα τρόφιμα και τα αεριούχα ποτά μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα, οπότε είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

6. Αξιολογήστε τα φάρμακά σας
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στο έντερο και να δημιουργήσουν φούσκωμα. Έτσι, αν παρατηρήσετε ότι ρεύεστε συχνότερα όταν είστε σε φαρμακευτική αγωγή, μιλήστε με τον γιατρό σας και συζητήστε τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.

7. Αντιμετωπίστε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Εάν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η αιτία του ρεψίματός σας, καλά θα κάνετε να αντιμετωπίσετε σοβαρά την κατάσταση και να βρείτε μια λύση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη της επένδυσης του πεπτικού σωλήνα – ακόμη και να ανοίξει οπές που προκαλούν λοίμωξη στο έντερο. Το ρέψιμο θα εξαφανιστεί σε ελάχιστο χρόνο αφού επιλυθεί το υποκείμενο ζήτημα.

8. Λάβετε βοήθεια για το άγχος και την κατάθλιψη
Αν έχετε στρες, μάθετε να το διαχειρίζεστε καλύτερα. Μιλήστε σε έναν σύμβουλο σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Εάν υποφέρετε από επίμονο ρέψιμο και έτσι αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές, τότε η συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αιτίες και, συνεπώς, να σταματήσετε να ρεύεστε.
 
Όταν το σύμπτωμα συμβαίνει συστηματικά ή είναι επίμονο, η ιατρική διερεύνηση είναι επιβεβλημένη, προς αποκλεισμό νοσημάτων που συνοδεύονται από την ύπαρξη αυξημένης ποσότητας αέρα στον στόμαχο και τον οισοφάγο, καθώς και νοσημάτων που προκαλούν την παθολογική πυροδότηση του αντανακλαστικού (π.χ. εγκεφαλικά – νευρολογικά νοσήματα, νοσήματα του πεπτικού, καρδιακά νοσήματα, φλεγμονές).

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ακρόαση εντέρου, αναπνευστικό ψιθύρισμα) κατευθύνουν την διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα θεραπείας του δυσάρεστου αυτού παθολογικού συμπτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.