Από ποια μορφή καρκίνου κινδυνεύουν οι άνω των 45 που αποφεύγουν τον ήλιο


Τελικά η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, είτε σε μεγάλο, είτε σε μικρό βαθμό, σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Μελέτη σε 186 χώρες έδειξε ότι αν είστε άνω των 45 κι αποφεύγετε τον ήλιο, κινδυνεύετε από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τίμοθι Μακέϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ανέλυσαν τα στοιχεία από 186 χώρες, συσχετίζοντας τα επίπεδα της UVB ακτινοβολίας σε κάθε χώρα με τον αριθμό των περιστατικών παχέος εντέρου (λεγόμενου και ορθοκολικού καρκίνου).

Διαπιστώθηκε ότι η μικρότερη έκθεση σε UVB ακτινοβολία σχετίζεται σημαντικά με περισσότερες διαγνωσμένες περιπτώσεις αυτού του καρκίνου σε όλες τις ηλικίες.

Ο κίνδυνος, μάλιστα, είναι μεγαλύτερος για τα άτομα άνω των 45 ετών, άσχετα με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μικρότερη έκθεση σε UVB ακτινοβολία μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας έχει, ήδη, συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσο η λήψη πρόσθετης βιταμίνης D, για να διορθωθεί η ανεπάρκειά της, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη του εν λόγω συχνού καρκίνου.

Χώρες με μικρή έκθεση στην UVB ακτινοβολία είναι κυρίως οι βόρειες (Νορβηγία, Δανία, Καναδάς κ.ά.), ενώ χώρες με μεγάλη έκθεση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Ινδία, η Ελλάδα και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.