Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις, ποιους αφορά


Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, με το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινά εντός του Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δεύτερη ομάδα στην οποία θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό


Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, η κυρία Πελώνη τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών και συμπλήρωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Βιοηθικής είχε δώσει το «πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων.

Η Επιτροπή είχε προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισήμαινε ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Τέλος, η Επιτροπή τόνιζε ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα αφορούν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου θα προηγηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε μέσα στον Αύγουστο να εφαρμοστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι αρνούνται να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, δεν θα αντιμετωπίζουν απόλυση αλλά θα μετακινούνται σε υπηρεσίες που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
Στο «κάδρο» βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, οι νεοσύλλεκτοι, αλλά και οι αθλητές, ωστόσο προς το παρόν δεν αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.