Καρύδια: Το καλύτερο τρόφιμο για τον εγκέφαλο


Όταν πρόκειται για τρόφιμα που βελτιώνουν τη μνήμη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, οι επιλογές είναι πολλές. Αλλά ποιο θεωρείται το καλύτερο τρόφιμο για τον εγκέφαλο; Εάν κάποιος ειδικός έπρεπε να επιλέξει, ποιο τρόφιμο που υποστηρίζει τον εγκέφαλο θα επέλεγε και θα σου πρότεινε;

Η ερώτηση αυτή προωθήθηκε στους νευρολόγους Dean Sherzai, MD, και Ayesha Sherzai, MD, στο podcast mindbodygreen. Η απάντησή τους; “Tα καρύδια είναι απολύτως νόστιμα και μοιάζουν με τον εγκέφαλο”, λέει η Ayesha. Σύμφωνα, πάλι με τον Sherzais, «τα καρύδια κυριαρχούν έναντι άλλων δυνατών επιλογών τροφίμων».

Γιατί, όμως, τα καρύδια είναι ιδανικά για την υγεία του εγκεφάλου;

Η σύντομη απάντηση είναι η εξής : “Τα καρύδια είναι ένα είδος ξηρών καρπών που στην πραγματικότητα έχει μελετηθεί καλά [για την υγεία του εγκεφάλου]”, λέει η Ayesha. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της περιεκτικότητας τους σε ωμέγα-3 λιπαρά, «είναι μια εκπληκτική πηγή πολυακόρεστων λιπών, τα οποία είναι απίστευτα σημαντικά για την ακεραιότητα των εκατομμυρίων και εκατομμυρίων μικρών αρτηριών που παρέχουν οξυγόνο σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας».

Μία μελέτη δείχνει ότι τα πολυακόρεστα λίπη (ειδικά τα ωμέγα-3) μπορούν να μειώσουν το άγχος και μια άλλη αποδεικνύει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση μιας υγιούς συναισθηματικής ισορροπίας και θετικής διάθεσης. Τέλος, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων για ενήλικες με ημικρανία. Τι άλλο χρειάζεται για να πειστείς;

“Υπάρχουν μερικές μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν καρύδια σε τακτική βάση έχουν καλύτερη υγεία του εγκεφάλου όσον αφορά τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας“, προσθέτει ο Dean. Ας μην ξεχνάμε: Τα καρύδια διαθέτουν, επίσης, μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον εγκέφαλο και μέταλλα όπως σελήνιο, μαγνήσιο και κάλιο, “και όλα συνοψίζονται ως δώρο σε αυτό το όμορφο μικρό καρύδι”, λέει η Ayesha.

Πώς να εντάξεις τα καρύδια στην καθημερινότητα σου

Σύμφωνα με τον Sherzais, αυτό που κάνει τα καρύδια τόσο σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, πέρα από τη σύσταση τους ως τρόφιμα, είναι το γεγονός ότι είναι τόσο εύκολο να ενσωματωθούν σε μια ποικιλία συνταγών. “Μπορείς να τα προσθέσεις στις σαλάτες σου, μπορείς να φτιάξεις επιδόρπια και υπέροχα γλυκά, όπως η καρυδόπιτα, μπορείς να τα καταναλώνεις ως σνακ, μέχρι και ρόφημα από καρύδι βρίσκεις πλέον στην αγορά…” εξηγεί η Ayesha.

“Ένα από τα αγαπημένα μου επιδόρπια είναι οι τάρτες, όπου η κρούστα είναι φτιαγμένη από καρύδια”, μοιράζεται ο Dean. “Είναι το ιδανικό.”

Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις στο τοστ σου μια κουταλιά βούτυρο καρυδιού ή να τα απολαύσεις, προσθέτοντας τα σε smoothies, σούπες και πρωινά. Ή απλώς πιάσε μία χούφτα ωμά καρύδια για να τσιμπολογάς όλη μέρα στη δουλειά – ίσως το πιο εύκολο σνακ που βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και το βρίσκεις παντού.

Εν κατακλείδι

Πολλά τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου σου, αλλά εάν οι νευρολόγοι έπρεπε να διαλέξουν μόνο ένα σνακ, αυτό θα ήταν πρωτίστως τα καρύδια.

Το σχήμα εγκεφάλου, τα ωμέγα-3 λιπαρά, οι φυτικές τους ίνες και το σελήνιο είναι μερικά από τα δεδομένα που μας αποδεικνύουν πόσο σημαντικό τρόφιμο είναι για την υγεία του πιο σημαντικού οργάνου που έχεις στο σώμα σου από τη στιγμή που ήρθες σε αυτό τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.