Σύψας: Καλό είναι η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα


Έντονη ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.
Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, παρόλο που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο.

Από την προηγούμενη Τρίτη διαπιστώνεται μια αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, που ανέβηκαν πάνω από τα 600, σε δύο ημέρες πέρασαν και το όριο των 700, με αποκορύφωμα το Σάββατο, που «σκαρφάλωσαν» σε λίγο περισσότερα από 1.000, εντείνοντας την ανησυχία.

Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3%, ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%, προσφέροντας «ανάσες» αισιοδοξίας.

«Έχουμε αύξηση, είναι νωρίς ακόμη να προσδιορίσουμε και να προβλέψουμε πού θα φτάσει. Οφείλεται στη θερινή περίοδο και στη χαλάρωση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και στη μετάλλαξη Δέλτα», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Αν και οι ειδικοί χρειάζονται λίγες ημέρες ώστε να εκτιμήσουν πού οδηγείται η επιδημιολογική καμπύλη, τα σημάδια δεν είναι καλά και οι προβλέψεις δυσοίωνες.

Ανάμεσα στα ανησυχητικά δεδομένα είναι οι μολύνσεις στους νέους πολίτες, όπως φαίνεται και από την πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων κατά πέντε έτη σε μόλις μία εβδομάδα. Η αγωνία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται στη νησιωτική χώρα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ξένων και Ελλήνων επισκεπτών με αξιοσημείωτη σε πολλές περιπτώσεις χαλάρωση, μετά από πολλούς μήνες μέτρων.

Η μεγάλη διαφορά του τέταρτου κύματος συγκριτικά με τα προηγούμενα εντοπίζεται στην προστασία των πιο ευάλωτων του πληθυσμού, δηλαδή των ηλικιωμένων, που έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρηθεί τόσο μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς τα κρούσματα θα αφορούν ως επί το πλείστον μικρότερες ηλικίες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Για έξαρση κρουσμάτων στα μέσα Αυγούστου έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας ότι είναι σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.

Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα. Όσον αφορά στο 4ο κύμα της πανδημίας ο καθηγητής επεσήμανε ότι το βλέπει στο βάθος του ορίζοντα και ότι είναι θέμα χρόνου να μας έρθει.

Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει διασπορά κάτω από τα ραντάρ, υπογράμμισε στο Open, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί και ακόμα ερευνάται για να διαπιστωθεί εάν είναι και πιο θανατηφόρος, στοιχείο που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όσον αφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών περί περιοριστικών μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι ο κορονοϊός έχει τη δική του ατζέντα και καλό είναι να μην γίνονται δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα.

«Αν δεν έχουμε πιάσει το 60% της ανοσίας, σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα», ανέφερε.

Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν ενώ προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες, δηλαδή, περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης οπότε δεν αποκλείεται να λαμβάνονται τοπικά περιοριστικά μέτρα».

Τα στοιχεία μέχρι στιγμή δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού μεταξύ των νέων ανθρώπων και σε χώρους διακοπών και προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.