Η μετάλλαξη Δέλτα «ξεγελά» ορισμένα μονοκλωνικά αντισώματα. Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει


Νέα εκτεταμένη έρευνα για την ανταπόκριση των εμβολίων, αλλά και της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της νέας μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για την παραλλαγή που αναμένεται να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο ως το τέλος του καλοκαιριού.
Φαίνεται λοιπόν πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι λιγότερο ευαίσθητη απέναντι σε αντισώματα που δημιουργούνται στον οργανισμό με μία δόση εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.

Αντίστοιχα, φαίνεται πως η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύεται ανθεκτική έναντι ορισμένων εργαστηριακών μονοκλωνικών αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της Covid από τους επιστήμονες.

Έρευνα του Ινστιτούτου Παστέρ για τη μετάλλαξη Δέλτα

Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκτεταμένης μελέτης επιστημόνων του Τμήματος Ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών INSERM και των γαλλικών πανεπιστημίων Παρισιού, Σορβόννης και Στρασβούργου.

Σύμφωνα με αυτή, μετά τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα δύο ανωτέρω εμβόλια γεννιέται μεν στους περισσότερους ανθρώπους εξουδετερωτική αντίδραση από αντισώματα ενάντια στη Δέλτα, αλλά σε μειωμένο βαθμό σε σχέση με τη βρετανική παραλλαγή Αλφα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν σε 103 άτομα πόσο αποτελεσματικά είναι κατά της μετάλλαξης Δέλτα -σε σύγκριση με τις παραλλαγές Αλφα και Βήτα («νοτιοαφρικανική»)- τα μονοκλωνικά αντισώματα όσο και τα αντισώματα από τον ορό αίματος αναρρωσάντων από λοίμωξη με κορονοϊό. Το ίδιο έκαναν επίσης σε 59 εμβολιασμένους με μία ή δύο δόσεις.

Αδύναμα ορισμένα μονκλωνικά αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική έναντι της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει πως ορισμένα από τα αντισώματα αυτά, που παράγονται στο εργαστήριο, φαίνεται να αδυνατούν να «μπλοκάρουν» την πρωτεϊνική ακίδα της μετάλλαξης Δέλτα. Αυτό σημαίνει πως αδυνατούν να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό πριν εισέλθει στον οργανισμό.

Αντίστοιχα, ως και τέσσερις φορές πιο ανθεκτική εμφανίζεται η μετάλλαξη Δέλτα στη θεραπεία με αντισώματα ορού από ασθενείς που κόλλησαν την ασθένεια και ανάρρωσαν, σε διάστημα ως έναν χρόνο πριν από την επαναμόλυνση.

Χαμηλή η ανοσιακή απόκριση με μία μόνο δόση

Όπως φαίνεται και από τα στατιστικά χωρών που έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η έρευνα διαπιστώνει πως μία μόνο δόση του εμβολίου (Pfizer ή AstraZeneca) εξουδετερώνει σε ποσοστό 10% τη λοίμωξη από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Μικρή ήταν η αποτελεσματικότητα μιας δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και έναντι της παραλλαγής Βήτα.

Η παραγωγή αντισωμάτων και ανοσιακή απόκριση των πλήρως εμβολιασθέντων ανέρχεται μετά τη δεύτερη δόση στο 95%, ωστόσο η έρευνα διαπιστώνει πως τα αντισώματα αυτά εμφανίζονται τρεις ως πέντε φορές λιγότερο ισχυρά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα.

Αντίθετα, ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μία δόση του εμβολίου φαίνεται πως αποκτούν ανοσία ικανή να εξουδετερώσει τη μετάλλαξη Δέλτα, αποτρέποντας έτσι την επαναλοίμωξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.