«Όχι» της Εκκλησίας στο αντιεμβολιαστικό «αντάρτικο»: Μην δαιμονοποιούμε τον εμβολιασμό


Στην μάχη κατά της αστραπιαίας μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα και της αύξησης των εμβολιασμών, που λειτουργούν ως ανάχωμα στην διάδοση της πανδημίας, μπαίνει ενεργά η Εκκλησία.
Μετά και τη σχετική έκκληση της Πολιτείας οι ιεράρχες, τίθενται με δηλώσεις τους υπέρ της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, ενώ μιλώντας για τις χθεσινές συγκεντρώσεις των αντιεμβολιστών διατυπώνουν επιφυλάξεις σχετικά με την εμφάνιση ιερωμένων που καλούσαν σε αντιεμβολιαστικό «αντάρτικο» και τη χρησιμοποίηση για το σκοπό αυτό, του Σταυρού και της Σημαίας.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου, που στηλίτευσαν αυτές τις αντιδράσεις.

Χρυσόστομος: Απαράδεκτες οι εικόνες στις συγκεντρώσεις


«Τραγικές εικόνες, απαράδεκτο για μια πανδημία που υπάρχει να έχουν τέτοια αντίληψη», σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, σε σχέση με τις χθεσινές συγκεντρώσεις από αρνητές των εμβολίων για την πανδημία, που κρατούσαν σταυρούς, εκκλησιαστικές εικόνες και ελληνικές σημαίες.

«Τι θα έλεγαν αν δεν είχε βρεθεί εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα; Αν δεν κάναμε τα εμβόλια όταν ήμασταν παιδιά, καταλαβαίνω ότι θα ήταν κάτι ξένο. Όλες οι αρρώστιες, πανούκλα, φυματίωση, αντιμετωπίστηκαν με εμβόλια και με φάρμακα», τόνισε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και πρόσθεσε πως «αυτοί οι άνθρωποι είναι περίεργοι στην συμπεριφορά τους και αποτελούν εξαίρεση μέσα στην κοινωνία. Είναι δικαίωμα τους να μην σέβονται τον εαυτό τους αλλά δεν σέβονται και τους άλλους».

Σε σχέση με τους διαδηλωτές που εμφανίστηκαν να φορούν ράσα ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, αν είχαν σχέση με την επίσημη εκκλησία.

«Είναι μερικοί αυτοσχέδιοι που δεν έχουν σχέση με την επίσημη εκκλησία. Η επίσημη εκκλησία εκφράζεται από τις συνοδικές αποφάσεις και τους μητροπολίτες. Πάνε με τον εχθρό της Ελλάδας, είναι παλαβό αυτό που κάνουν. Σε μια Αττική με 3 εκατ., αυτοί οι παλαβοί είναι δικαιολογημένος αριθμός. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μας απαλλάξει από τους παλαβούς».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εκφράζεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, χωρίς να εξαιρεί τους κληρικούς.

«Είμαι 45 χρόνια δεσπότης, 60 χρόνια κληρικός, 4 χρόνια κλητήρας στα γραφεία της Μητροπόλεως. Φώναξα έναν διάκο μαζί με τον διάδοχό μου, τον ρώτησα και μου είπε ότι δεν έκανε εμβόλιο. Του είπα, μέχρι να σκεφτείς να κάνεις εμβόλιο, να πας στο σπίτι σου, δεν έχεις δικαίωμα να έρχεσαι με τον κόσμο. Εάν υποχρεωθούν οι παππάδες να εμβολιαστούν θα είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους όσοι δεν εμβολιάζονται. Οι πιστοί επηρεάζονται από κάποιους παππάδες ή κάποιους παλαβούς. Θα έπρεπε οι μητροπολίτες να τους βάζουν σε αργία. Πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάθε ένα που δεν είναι στο σπίτι του και για κάθε εργαζόμενο που είναι στο δημόσιο».

Την ίδια ώρα, αναφορικά με το αν πρέπει να μπαίνουν όλοι οι πιστοί, εμβολιασμένοι και μη, στους ναούς, εφόσον πρόκειται για εσωτερικούς χώρους, ο Μητροπολίτης Δωδώνης σημειώνει πως η Εκκλησία προσπαθεί να μην δημιουργεί διχασμό μέσα στο ποίμνιο, πρέπει να κάνει εξισορροπιστικές αποφάσεις, δεν μπορεί να το τραβήξει.

«Αυτός που θα μπορούσε να το τραβήξει είναι το κράτος και θα έπρεπε να το κάνει, όποιος μισθοδοτείται από το κράτος αν δεν εμβολιάζεται, δεν θα έχει μισθό. Σε όλους όσους μισθοδοτούνται από το κράτος θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό», σημείωσε.

Σεραφείμ: Ο εμβολιασμός είναι πρόοδος της επιστήμης

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στηλίτευσε το συλλαλητήριο, τονίζοντας:

«Χρησιμοποίησαν το Σταυρό και τη Σημαία για τον κορονοϊό. Χρειάζεται πνευματική αφύπνιση. Έχουμε περίπου 5 εκατομμύρια εμβολιασμένους. Υπήρξαν κάποιες λίγες παρενέργειες, αλλά από την άλλη έχουμε 12.500 νεκρούς. Σε αυτή τη ζυγαριά που βαραίνει το ζύγι;».

Υπογράμμισε ακόμη: «Ο εμβολιασμός είναι μια πρόοδος της επιστήμης. Γιατί να τον δαιμονοποιούμε. Η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά έχει αποφασίσει να προβάλλει την ανάγκη εμβολιασμού», σημείωσε μιλώντας στο Mega.

Η συνδρομή της Εκκλησίας στον περιορισμό της πανδημίας


Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναχαίτηση του κορονοϊού, η Πολιτεία είχε ζητήσει τη συνδρομή της Εκκλησίας. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ενημέρωσαν την περασμένη Τρίτη την Ιερά Σύνοδο για την πορεία της πανδημίας και την ανάγκη εμβολιασμού και έλαβαν την υπόσχεση πως η Εκκλησία θα βοηθήσει προς τον σκοπό αυτό.

"Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό οι άγιοι Πατέρες να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας" είχε δηλώσει ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ενημέρωσαν την Ιερά Σύνοδο.

«Στο πνεύμα της Εκκλησίας, της Αλληλεγγύης και της Αγάπης να προστατέψουμε αλλήλους», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ενημέρωση στους Ιεράρχες.

«Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό, οι άγιοι πατέρες, για μία ακόμη φορά, να στηρίξουν και να βοηθήσουν στο πνεύμα του Χριστού αυτή την προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ξαναενημερώσουμε και να παροτρύνουμε το ποίμνιο και τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε και αυτοί που είχαν τις αμφιβολίες τους ή κάποιους φόβους να μπορέσουν να εμβολιαστούν, ώστε να προστατέψουμε αυτό το αγαθό της υγείας και της ζωής» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία.

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία θα βοηθήσει μέσα στις πνευματικές διαδικασίες


Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση κατά την οποία έγιναν ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τον υπουργό Υγείας και τον καθηγητή Τσιόδρα.

Θα παλέψουμε για το καλό του λαού. Όλοι μας θα θέλαμε να πούμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ο κ. Ιερώνυμος.

«Ήταν κρίσιμη και χρήσιμη η σημερινή συνάντηση. Όλοι μας αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση και λήψη μερικών αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των εισηγητών επισκεπτών μας όσο και από την πλευρά των μελών της Ιεράς Συνόδου μέσα στο πνεύμα, στην εργασία μας, στο έργο μας, να αγωνιστούμε, να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας. Ο κ. υπουργός μας μίλησε για πρακτικά θέματα και για τα προβλήματα που παρουσιάζει αυτή η πανδημία. Ο κ. καθηγητής μας μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητός του, σαν ειδικός. Έγιναν ερωταπαντήσεις, δόθηκαν πολλά ερωτήματα, ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε:

«Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας, τόσο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου όσο και οι επισκέπτες μας, θα θέλαμε να πούμε ότι χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε και η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατερικό, με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων, των προβλημάτων που μας παρουσιάζει η πανδημία, τα οποία όπως ακούμε, βλέπουμε, είναι σχεδόν απροσδιόριστα».

Καταληκτικά, ο μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Βασίλη Κικίλια και τον Σωτήρη Τσιόδρα για τη συνάντηση και επισήμανε για άλλη μία φορά πως «ήταν μια κρίσιμη και χρήσιμη συνάντηση στις ώρες αυτές».

Τσιόδρας: Χρήσιμος ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε: «Απαντήσαμε στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των ιεραρχών με γνώμονα την επιστημονική αλήθεια, που πάντα πρεσβεύουμε και στηρίζουμε, όπως βέβαια και η Εκκλησία.

Είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό σιγά σιγά να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Θεωρώ ήταν πάρα πολύ χρήσιμο αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία μας να συζητηθεί ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας και φυσικά εμείς παραμένουμε στην αναζήτηση της αλήθειας, συνοδοιπόροι με την Εκκλησία σε αυτή την αναζήτηση της αλήθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.