Έρευνα: Τα ζώα συντροφιάς κολλάνε κορονοϊό από τα αφεντικά τους


Έρευνα κατέδειξε ότι περίπου ένα στα πέντε κατοικίδια που ζουν σε σπίτια όπου υπάρχει κάποιος άνθρωπος με Covid-19, μπορούν να παρουσιάσουν τη λοίμωξη.

Συχνά εμφανίζεται στους σκύλους και στις γάτες συντροφιάς η λοίμωξη Covid-19, όταν τα ζώα βρίσκονται σε σπίτια, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν κορονοϊό. Αυτό κατέδειξε μία νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη, από την οποία συμπεραίνεται ότι τα περιστατικά στα ζώα είναι τελικά πιο συχνά από ό,τι είχε θεωρηθεί αρχικά, αφού περίπου ένα στα πέντε κατοικίδια που ζουν σε σπίτια όπου υπάρχει κάποιος άνθρωπος με Covid-19, μπορούν να παρουσιάσουν τη λοίμωξη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελς Μπρόενς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID), χρησιμοποίησαν μία κινητή κτηνιατρική κλινική για να μελετήσουν νοικοκυριά όπου οι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό μέσω μοριακού τεστ, προκειμένου να πάρουν δείγματα αίματος από τους σκύλους και τις γάτες που ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση.

Συνολικά μελετήθηκαν 156 σκύλοι και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά. Βρέθηκαν έξι γάτες και επτά σκύλοι θετικοί στον κορονοϊό (ποσοστό 4,2%), ενώ άλλες 31 γάτες και 23 σκύλοι (ποσοστό 17,4%) βρέθηκαν να διαθέτουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, μία ένδειξη για παλαιότερη μόλυνση. Συνεπώς, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ζώων συντροφιάς είχαν μολυνθεί. Ωστόσο και τα 13 ζώα με ενεργή λοίμωξη έγιναν καλά.

Δε μεταδίδεται από ζώο σε ζώο

Η μελέτη δε διαπίστωσε μετάδοση του ιού μεταξύ των ζώων που ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πιθανότερη οδός μετάδοσης είναι από τους ανθρώπους με Covid-19 προς τα ζώα τους και όχι το αντίστροφο.

«Αν έχετε Covid-19 θα πρέπει να αποφεύγετε τις επαφές με τη γάτα ή το σκύλο σας, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους», δήλωσε η δρ Μπρόενς. «Η κύρια ανησυχία δεν είναι η υγεία των ζώων, που έχουν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα Covid-19, αλλά ο πιθανός κίνδυνος τα ζώα να δρουν ως "δεξαμενή" του κορονοϊού και να τον επανεισάγουν στον ανθρώπινο πληθυσμό. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδια στους ανθρώπους. Έτσι, παρ' όλο που είναι συχνό φαινόμενο να μολύνονται τα κατοικίδια, όταν ζουν σε σπίτι με Covid-19, φαίνεται απίθανο τα ίδια να παίζουν κάποιο ρόλο στην πανδημία. Δεν μπορούμε, πάντως, να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος 0% να κολλήσει κάποιος Covid-19 από το κατοικίδιο του», πρόσθεσε.

Όχι μαζί στο κρεβάτι

Μία δεύτερη καναδική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ στο Οντάριο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κτηνιατρικής Παθολογίας Ντόροθι Μπίντσλε, βρήκε ότι οι γάτες που κοιμούνταν στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19. Η μελέτη έγινε σε 48 γάτες και 54 σκύλους σε 77 νοικοκυριά, όπου κάποιος άνθρωπος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι το 67% των γατών και το 43% των σκύλων βρέθηκαν να έχουν αντισώματα στον κορονοϊό, έναντι μόνον 9% των ζώων που ζούσαν σε καταφύγιο και 3% των αδέσποτων. Το ένα τέταρτο των ζώων με Covid-19 εμφάνιζαν κάποιο σύμπτωμα, όπως έλλειψη όρεξης ή δύσπνοια. Οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης στα ζώα ήταν ήπιες, ενώ τρεις σοβαρές.

«Αν κάποιος έχει Covid-19, υπάρχει απρόσμενη μεγάλη πιθανότητα να τη μεταδώσει στο ζώο του, ιδίως σε γάτα που κοιμάται μαζί του. Γι' αυτό, εάν έχετε Covid-19, καλύτερα να κρατηθείτε σε απόσταση και να μη βάζετε τη γάτα στην κρεβατοκάμαρα σας», τόνισε η δρ Μπίντσλε.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γάτες είναι πιο ευάλωτες από ό,τι οι σκύλοι στον κορονοϊό. Επίσης, οι γάτες είναι πιθανότερο να κοιμούνται κοντά στο πρόσωπο του μολυσμένου από κορονοϊό αφεντικού τους, κάτι που αυξάνει την έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.