Χειλάς για Τσιτσιπά: Να κάνει το εμβόλιο μόνο εάν αισθανθεί την ανάγκη να συμμετάσχει στη συλλογική προσπάθεια - Μόσιαλος: Απογοήτευσε


«Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιαστώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς.
Τα λόγια του αυτά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς να θυμούνται ότι ο Τσιτσιπάς πέρυσι τέτοια εποχή συμμετείχε στην καμπάνια της ελληνικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό «Μένουμε Ασφαλείς», παροτρύνοντας τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα.

Τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά σχολιασε απαντωντας του μέσω του fb ο διακεκριμένος πνευμονολόγος και επιμελητής Α στο νοσοκομείο Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς:

"ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Σε μια ελεύθερη κοινωνία, οι επιλογές μας θα πρέπει να συμβαδίζουν με την απόφαση μας να συμμετέχουμε αυτοβούλως στο «κοινό καλό». Ειδικά όταν είμαστε πολύ πετυχημένοι, προβεβλημένοι και πρότυπο για τους νέους. Στο κάτω κάτω της γραφής, εάν ακολουθήσουμε μια αντισυμβατική έστω και «αντικοινωνική» επιλογή, θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να υποστηρίξουμε τη στάση μας. Ειδικά όταν έχουμε χρησιμοποιηθεί σε καμπάνιες για το «κοινό καλό». Με βάση τα παραπάνω θα πρότεινα στον αγαπημένο μου αθλητή Στέφανο Τσιτσιπά δύο πράγματα:

1. Να μην έχει άγχος για την ανέλιξη του στην κορυφή του παγκόσμιου τέννις. Αυτό θα συμβεί νομοτελειακά γιατί είναι τεράστιος αθλητής που έχει δουλέψει σταθερά σοβαρά και έχει «αξιοποιιήσει» το μοναδικό του ταλέντο. Η Ελλάδα είναι τυχερή που διαθέτει έναν τόσο σπουδαίο αθλητή.

2. Να μην κάνει το εμβόλιο εάν κι όποτε γίνει υποχρεωτικό. Να το κάνει μόνο εάν αισθανθεί την ανάγκη να συμμετάσχει στη συλλογική προσπάθεια. Να το κάνει μόνο εάν αισθανθεί την ανάγκη να τιμήσει τον αγώνα των υγειονομικών και την επιλογή νέων «άγνωστων» απλών ανθρώπων που επέλεξαν να βοηθήσουν στον κοινό αγώνα. Μόνο έτσι θα καταφέρει να αποκαταστήσει το τεράστιο μέγεθος του ως αθλητής αλλά και συν-άνθρωπος.

ΥΓ. Τα λέω με αγάπη και απόλυτο σεβασμό σε όσα πολλά μας έχει προσφέρει για τα οποία ακόμη μια φορά τον ευχαριστούμε από καρδιάς."

Μόσιαλος: Από την αποθέωση στην απαξίωση ένα τσιγάρο δρόμος. 

Τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά, σχολίασε με ανάρτησή του και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρέπει τέτοιου είδους δηλώσεις να μας προβληματίσουν γενικότερα, ενώ αναφέρθηκε και στα χαμηλά ποσοsτά εμβολιαστικής κάλυψης της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

"Από την αποθέωση στην απαξίωση ένα τσιγάρο δρόμος. 
Μόνο το 39% των συμπατριωτών μας ηλικίας 18-24 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο (με κίνητρα και χωρίς κίνητρα). 
Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και υπερβαίνει τις δηλώσεις του πρώην; ειδώλου (το ερωτηματικό το βάζω γιατί πολλές φορές η πορεία από την απαξίωση στην αποθέωση είναι μισό τσιγάρο δρόμος, ειδικά στη χώρα μας). 
Η δήλωση που τόσο απογοήτευσε, γιατί έγινε από επώνυμο που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ας μας προβληματίσει γενικότερα. 
Οι ελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων είναι ειδήσεις καθημερινά και όχι το πόσοι έχουν σωθεί λόγω της προστασίας των εμβολίων. 
Ο άδικος θάνατος ενός εμβολιασμένου συμπατριώτη μας γίνεται κυρίαρχη είδηση ενώ ‘ξεχνάμε’ ότι είχαμε 13,204 άδικους θανάτους ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας μέχρι στιγμής.
Στο διαδίκτυο αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλονται απόψεις για τα εμβόλια από ‘πανεπιστημιακούς’ και ‘ειδικούς’ μπροστά στις οποίες η ανώριμη τοποθέτηση του επωνύμου τενίστα είναι ήσσονος σημασίας.
Ενόχλησε ο κ. Τσιτσιπάς αλλά μήπως πέρα από το δέντρο να δούμε και το δάσος;"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.