Θωμαΐδης: Υψηλό το ιικό φορτίο στα νησιά. Σταθερή η κατάσταση στην Αττική


Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (10/8) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης υπογραμμίζοντας πως το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό στα νησιά ενώ σταθερή φέρεται να είναι η κατάσταση στην Αθήνα.
«Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη όλων μας είναι μαζί με τους ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν τη φυσική καταστροφή. Ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν ότι η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται σε πανελλήνιο επίπεδο. Στην Αττική θα ανακοινωθεί σήμερα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, της τάξης του 60%» επεσήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης στο Mega.

«Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι μετρήσεις στην Αττική έδειχναν σταθερό το ιικό φορτίο, αλλά ο πληθυσμός μειώνεται. Επειδή αναφέρουμε το κανονικοποιημένο ως προς τον πληθυσμό ιικό φορτίο, για αυτό φαίνεται αυξημένο αυτή τη βδομάδα. Οπότε στην Αττική φαίνεται να έχουμε σταθερή κατάσταση, δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση στη διασπορά» συμπλήρωσε.

Αυξημένο το ιικό φορτίο στα νησιά

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ:

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε Λάρισα, Βόλο, και Κρήτη. Στην Αττική πρέπει να δούμε πόσα κρούσματα δίνει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Ο κεντρικός τομέας είναι ο πιο επιβαρυμένος. Επιβαρυμένα είναι και τα νησιά των κεντρικών Κυκλάδων, αλλά και η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη».

Τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο;

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τον Σεπτέμβριο, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «Για τις αρχές του Σεπτέμβρη, το αισιόδοξο σενάριο είναι να παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Να βαίνουμε σε σταθερή ή και μειούμενη κατάσταση. Το δυσμενές σενάριο είναι οι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Αττική από διακοπές να φέρουν μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το δεύτερο είναι το σενάριο που επικρατεί, για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες να επιστρέψουν στον εμβολιασμό, ώστε να μην έχουμε άλλο κύμα τον Οκτώβριο που να αφορά στους ανεμβολίαστους, και να έχουμε άνοδο στις εισαγωγές».

«Θα παραμείνει υψηλή η διασπορά στην Κρήτη»

Μιλώντας για την αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Στην Κρήτη οι συνάδελφοι από το Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ανακοινώνουν κάθε βδομάδα τα αποτελέσματα και βλέπουμε όντως ότι έχουμε αύξηση στο ιικό φορτίο. Η διασπορά συνεχώς αυξάνεται και αυτό μεταφράζεται σε αυξημένα κρούσματα. Αυτό δεν αναμένεται να αναστραφεί το επόμενο διάστημα, αφού οι επισκέπτες θα αυξάνουν στο νησί μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Θα αρχίσει να μειώνεται μετά», είπε χαρακτηριστικά.

«Όπλο» η ιχνηλάτηση

Μιλώντας για το πώς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί, μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε όσους έχουν μολυνθεί. Το τρίτο είναι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δε λειτουργούν αποτελεσματικά πια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος έχει κουραστεί και είμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της διάδοσης. Αλλά μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει κούραση στον πληθυσμό».

Πιο γρήγορη από το αναμενόμενο η επικράτηση της μετάλλαξης Delta στη χώρα

«Υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο. Ήταν πρωτοφανής η διάδοση του στελέχους που οφείλεται προφανώς στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άλλες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική βιολογική πορεία» κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.