«Βόμβα» Μαγιορκίνη: Δεν αποκλείω τρίτη δόση σε όλους. Από τι θα εξαρτηθεί


Στην εκτίμηση πως δεν αποκλείεται να κάνουμε όλοι τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, προχώρησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Είναι κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει σταδιακά στο Ισραήλ» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως αυτό το ενδεχόμενο «θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα εμφάνισης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους».

«Θεωρώ ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «ακόμα όμως δεν μπορώ να προβλέψω το πότε».

Με ποιο εμβόλιο θα γίνει η τρίτη δόση

«Το θέμα της ανάγκης για τρίτη δόση δεν θα εξαρτηθεί από την πτώση των αντισωμάτων», σημείωσε εν συνεχεία ο καθηγητής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν θα πρέπει να χορηγηθεί η extra δόση λόγω των μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αναφέρουν ότι πέφτουν τα αντισώματα όσο περνάει ο καιρός από τον εμβολιασμό.

«Υπάρχει μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Εγώ ως ιολόγος θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι τα αντισώματα θα πέφτουν σε βάθος χρόνου. Αυτό το βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς. Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι πως επειδή οι δύο δόσεις έγιναν η μια πολύ κοντά με την άλλη, παρατηρούμε πως δεν έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη ωρίμανση της ανοσολογικής απάντησης», συμπλήρωσε και επανέλαβε πως «μάλλον θα χρειαστεί μια τρίτη δόση για να σταθεροποιηθεί η ανοσολογική απάντηση.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο εμβόλιο είναι κατάλληλο για τρίτη δόση, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως τα εμβόλια mRNA έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικά ως booster δόσεις και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για συνδυασμούς εμβολίων.

Αίτημα της Pfizer στον FDA για έγκριση τρίτης δόσης εμβολίου

Αίτηση έγκρισης για τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού κατέθεσαν οι εταιρίες Pfizer και BioNTech στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ.

«Τα εμβόλια είναι και θα παραμείνουν κρίσιμη βοήθεια για την προστασία της ζωής από τον COVID19 και εάν εγκριθεί, πιστεύουμε ότι οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να επιταχύνουν το δρόμο προς το τέλος της πανδημίας» έγραψε στο Twitter ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, Pfizer/BioNTech υποβάλλουν αίτηση για πλήρη έγκριση της χορήγησης μιας τρίτης δόσης του εμβολίου τους σε άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω, μετά την πλήρη έγκριση του εμβολιασμού σε δύο δόσεις με το σκεύασμα που ανέπτυξαν από κοινού, η οποία δόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Τα δεδομένα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους της Covid σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών, όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές έλαβαν την τρίτη δόση του σκευάσματος μεταξύ 4,8 και 8 μηνών μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, και τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους του ιού ήταν 3,3 φορές περισσότερα μετά την τρίτη δόση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οι Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι σ το 99,5% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση συγκριτικά με το 98% μετά τη δεύτερη δόση.
Οι εταιρείες ανέφεραν πως αναμένουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.