Μπλόκα από Σεπτέμβριο στους ανεμβολίαστους - Νέο σποτ για ασφαλή επιστροφή και εμβολιασμό


Αυξάνεται με κάθε τρόπο η πίεση προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να αλλάξουν άποψη και να κάνουν το εμβόλιο. Άλλωστε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του διαμήνυσε ότι προς το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν επισήμως τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για τους ανεμβολίαστους, ενώ όπως είπε ήδη έχει δοθεί ένα πρώτο δείγμα για το πως θα κινηθεί η χώρα.

Εξάλλου το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown έχει αποκλεισθεί επισήμως από την κυβέρνηση, καθώς η χώρα δεν αντέχει οικονομικά άλλους τέτοιους περιορισμούς.

Νέα περιοριστικά μέτρα

Όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποια μέτρα περιορισμού εάν το ιικό φορτίο αυξηθεί επικίνδυνα μετά τις διακοπές, όπως γίνεται τώρα το καλοκαίρι με τα νησιά που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μέτρα που θα αφορούν στην εστίαση και στον περιορισμό των ατόμων ανά τραπέζι, στη μουσική αλλά και στη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Τα 5 μπλόκα

Στο μεταξύ όμως οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να ζήσουν πολλούς αποκλεισμούς αφού σε πρώτη φάση δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος κυρίως σε σημεία διασκέδασης, χωρίς μάλιστα να μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμη και διαγνωστικά τεστ.

Ειδικότερα όπως έχει ήδη διαμηνύσει η κυβέρνηση οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε:

Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.

Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Θέατρα: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.

Κινηματογράφοι: Ούτε και τα σινεμά όμως θα είναι «φιλικά» προς τους ανεμβολίαστους καθώς είναι στη λίστα με τα απαγορευμένα σημεία.

Γήπεδα: Και στους χώρους άθλησης δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι, αφού ήδη οι ίδιες οι ομάδες έχουν δώσει ένα δείγμα γραφής προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού, καθώς η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ

Στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης έχουν μπει ακόμη και τα καταστήματα λιανικής αλλά και τα σούπερ μάρκετ, κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες όπως είναι η Κύπρος. Ήδη εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι ειδικά στα καταστήματα λιανικής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά.

Για τα σούπερ μάρκετ υπάρχει έντονος προβληματισμός λένε υψηλόβαθμες πηγές καθώς θα πρόκειται για αποκλεισμό από είδη βασικής ανάγκης. Μάλιστα σε μία χώρα όπου δεν είναι όλοι οι πολίτες εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω ίντερνετ.

Ταυτόχρονα είναι αδύνατο τα σούπερ μάρκετ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υψηλές ανάγκες που θα προκύψουν για μεταφορά τροφίμων.

Γι αυτό και το σενάριο για τα σούπερ μάρκετ προς ώρας έχει αποκλεισθεί. Είναι όμως πιθανό οι ανεμβολίαστοι να πρέπει να εισέρχονται με διπλή μάσκα εάν δεν θα μπορούν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, εξετάζει η κυβέρνηση.


Νέο σποτ από την κυβέρνηση για ασφαλή επιστροφή και εμβολιασμό

Νέο σποτ για ασφαλή επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά και για τον εμβολιασμό δημοσιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς της στα social media.

Το σποτ ονομάζεται «Τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε» και περιέχει συμβουλές για ασφαλή επιστροφή από τις διακοπές. «Επιστρέφοντας από τις διακοπές προσέχουμε περισσότερο. Κάνουμε self test και για μία εβδομάδα δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες, ειδικά εάν δεν έχουν εμβολιαστεί. Και εμβολιαζόμαστε» καταλήγει.


Οι 4 οδηγίες του νέου σποτ

Αναλυτικότερα οι τέσσερις νέες οδηγίες είναι οι εξής:
  • Κάνουμε self test πριν γυρίσουμε και για μέγιστη ασφάλεια κάνουμε ξανά μετά από μερικές μέρες.
  • Δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες για μία εβδομάδα.
  • Προσέχουμε ακόμα περισσότερο τους ανεμβολίαστους συγγενείς ή φίλους μας, για να μην τους βάλουμε σε κίνδυνο.
  • Τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε. Έτσι προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
«Κλείσε το δικό σου ραντεβού ζωής στο emvolio.gov.gr. Μπορείς να κλείσεις για την επόμενη κιόλας μέρα», είναι η φράση με την οποία καταλήγει το σποτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.