Σε κλοιό μετάλλαξης Δέλτα η χώρα. Νέο τοπίο για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο


Σταθερή επιδείνωση παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα, εν μέσω κάμψης εμβολιασμών και χαλάρωσης των μέτρων αυτοπροστασίας.
Την Παρασκευή 20 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αυξημένο αριθμό θανάτων (30) και διασωληνωμένων (296), ενώ σταθερά υψηλά είναι τα στοιχεία για τις νέες μολύνσεις από κορονοϊό, καθώς και η εκτεταμένη διασπορά στη χώρα.

Εκτός από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τριψήφιοι αριθμοί νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν και σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ρόδος και Καβάλα, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Παράλληλα, αυξημένος βαθμός θετικότητας έχει εντοπιστεί στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου:
Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Γλαφυρά περιέγραψε την πίεση στο σύστημα υγείας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας: Στις ΜΕΘ-COVID η πληρότητα βρίσκεται στο 60%. Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID να αγγίζει το 96,5%, με την κάλυψη στην Αττική να φτάνει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%. Παράλληλα, συνεχής είναι η αύξηση και των νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό. Όπως έχει τονιστεί με κάθε τρόπο, η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την εικόνα της πανδημίας δήλωσε πως φαινόταν εδώ και αρκετές μέρες πως η αύξηση των νοσηλειών θα έφερνε αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ.

«Θα δούμε και άνοδο στη θνητότητα, σε επίπεδα που δεν είχαμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό», σημείωσε.

«Η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί δεν γίνεται αυτός που δεν θέλει να την προστατέψει να βρίσκεται στο προσκήνιο [...] Μπορεί τα αντικίνητρα να είναι απέναντι στις προσωπικές ελευθερίες, ωστόσο στην υγεία το υπέρτατο αγαθό είναι η προστασία της» επισήμανε.

Εμβολιασμός: Καμπάνια, αλλά και μέτρα

Τούτων δοθέντων, κυβέρνηση και ειδικοί ανεβάζουν εκ νέου την «ένταση» της επικοινωνίας υπέρ των εμβολιασμών. Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις σε αυτούς που επιστρέφουν αυτή την περίοδο από τις διακοπές τους, να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα, να κάνουν πάντα το τεστ στην επιστροφή και παράλληλα να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας στα μέσα επιστροφής, αλλά και να εμβολιαστούν.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η επιστροφή των παραθεριστών στα αστικά κέντρα θα διασπείρει και άλλο τον ιό και απευθύνουν έκκληση για πίστη τήρηση των μέτρων.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Εφόσον γυρνάμε από τις διακοπές μπαίνουμε ένα διάστημα σε αυτοκαραντίνα 4-5 μέρες και κάνουμε συνεχώς τεστ και μόνο αν είμαστε υγιείς επιστρέφουμε στη δουλείες μας».

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν σημάνει «συναγερμό», καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστεί και αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό η νόσηση από κορονοϊό, ακόμη και σε ελαφρά μορφή.

Δεν είναι τυχαίο ότι σειρά ειδικών απάντησαν «έξω από τα δόντια» στην άποψη που εξέφρασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς περί «δυνατού ανοσοποιητικού» και μη εμβολιασμού, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε μια εξαιρετική παρέμβαση ανάρτησε αξονικές τομογραφίες για να καταδείξει τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες η Covid-19 ακόμα και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η άλλη πλευρά του «νομίσματος» απεικονίζει τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Σε αυτά περιλαμβάνεται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, που έχουν περιθώριο έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Ήδη, στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, η υποχρέωση έφερε αποτέλεσμα, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση ποσοστού εμβολιασμού.

Σχετικά, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε μέσω ανάρτησης στο facebook: «Μια εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

»Οι αιτήσεις απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για επιβεβλημένους λόγους υγείας, οι οποίες είναι λίγες σε αριθμό, έχουν κατατεθεί και η γνωμοδότησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει χρονική παράταση ως προς το μέτρο της αναστολής εργασίας. Στο σύνολό του, το μέτρο είναι αποτελεσματικό και δεν προκύπτουν σημαντικά κενά στη στελέχωση των ΜΦΗ. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο χρόνο, έγιναν 500 προσλήψεις σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο, πραγματοποιείται με γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις, με δυνατότητα ανανέωσης επιπλέον τριμήνου, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.»

Νέο τοπίο το φθινόπωρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε την Πέμπτη, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά» ζητώντας «μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, εξετάζεται η επέκταση των υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ για ανεμβολίαστους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι με δύο rapid test ή PCR test κάθε εβδομάδα θα προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για εμβολιασμό, λόγω υψηλού οικονομικού κόστους για τη διενέργεια συχνών εργαστηριακών τεστ. Το μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου τα κίνητρα εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και ψυχαγωγία, καθώς από το φθινόπωρο οι κλειστοί χώροι θα είναι περισσότεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό μέτρο που θα ισχύσει είναι η λειτουργία της διασκέδασης ως «προνόμιο» των εμβολιασμένων καθώς οι κλειστοί χώροι για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, σινεμά θα είναι διαθέσιμοι μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, προκειμένου όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν πώς ακριβώς θα λειτουργεί η καθημερινότητά τους τους επόμενους μήνες. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, πιθανότατα πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, πυρήνας των μέτρων της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, από το φθινόπωρο, θα είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους.

Σε κάθε περίπτωση καθώς στόχος είναι η ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, επανέρχεται, όπως φαίνεται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ χαρακτήριζαν «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου της μάσκας παντού, ενώ επιβεβαίωναν και τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων, η ατόμων που δεν έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους θα ισχύει και στα θέατρα και σινεμά.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχει αφεθεί ως εκκρεμότητα η οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ .

Παράλληλα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα.

Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων. (Ουσιαστικά αφορά δρομείς οι οποίοι όμως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται).

Θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αρνητικό PCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών

Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Παράλληλα οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).

Αναλυτικότερα, τα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα είτε την Τρίτη 24/8 είτε την Πέμπτη 26/8 με την εφαρμογή τους να τοποθετείται στα μέσα Σεπτέμβρη μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να αποκλείεται η έναρξη εφαρμογής τους λίγες μέρες νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.