Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας και άτομα άνω των 60 ετών


Σειρά για τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοιό παίρνουν, μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας και οι άνω των 60, δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.
Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για αποφυγή σοβαρής νόσησης από κορονοιο, νοσηλεία ή θανάτου, τόνισε στις ανακοινώσεις της η προέδρος.

Τα αντισώματα από τον εμβολιασμό μειώνονται μετά από πέντε- έξι μήνες εντούτοις και σε συνδυασμό με το γεγονός πως παρουσιάζονται σοβαρές μεταλλάξεις του ιού, εγείρεται ζήτημα για χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης, εξήγησε.

Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε την θετική γνωμοδότηση για τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους και πρόσθεσε πως μετά από αυτούς σειρά για τρίτη δόση έχουν οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου, στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με τα περισσότερα από 6,5 εκατ. άτομα να έχουν εμβολιαστεί. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στο νοσοκομείο και του θανάτου. Η προστασία που θα προσφέρει θα είναι βραχύχρονη.

Τα αντισώματα μειωνονται με την πάροδο του χρόνου μετά από 5-5 μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού αποτέλεσε αρχικά προβληματισμό για πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού που θα είχαν μια μεγαλύτερη ανάγκη για μια τρίτη δόση. Η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεύτερη κατηγορία είναι όσοι λόγω ηλικίας έχουν μειωμένα αντισώματα και τρίτη κατηγορία όσοι εκτίθενται περισσότερο στο ιό.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έκανε θετική γνωμοδότηση για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους

Βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση για χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν η ηλικία των ατόμων.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά για εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών

Έχουμε αξιόλογες ανοσολογικές μελέτες. Η χημική και η κυτταρική ανοσία με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει. Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζονται μια ενίσχυση με τρίτη δόση.

Η χορήγηση τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση.

Από το CDC αναμένεται να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.