Πώς να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα, μύθοι και αλήθειες


Κυτταρίτιδα: Ένας αιώνιος εχθρός για τις περισσότερες από εμάς και αίτιο πολλών στιγμών χαμηλής αυτοπεποίθησης. Όμως όλο αυτό το στίγμα γύρω της είναι τόσο ανούσιο αν αναλογιστεί κανείς ότι εμφανίζεται σε 80-90% των γυναικών. Ευτυχώς, όλο και περισσότερες από εμάς πια μιλούν ανοιχτά για την κυτταρίτιδα, χωρίς ντροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, όλο και περισσότεροι μύθοι αναγνωρίζονται ως μη αληθείς, κάνοντας το δύσκολο να ξεχωρίσουμε το τι αληθεύει. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά ψευδή και αληθινά στοιχεία περί κυτταρίτιδας που αξίζει να γνωρίζεις.

Μύθος: Η ύπαρξη κυτταρίτιδας υποδηλώνει ότι δεν είσαι σε φόρμα

Αν και μπορεί να βλέπεις την κυτταρίτιδα σου ως ένδειξη ότι δεν είσαι σε καλή φόρμα, η σύνδεση των δύο δεν ισχύει. Τα λακκάκια και τα εξογκώματα που υποδηλώνουν την κυτταρίτιδα είναι απλώς αυτό που συμβαίνει όταν οι θύλακες λίπους διογκώνονται μέσω του ινώδους συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα. Ναι μεν, το επιπλέον βάρος μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα πιο ορατή, αλλά συνήθως η αιτία κρύβεται πίσω από κακή λεμφική παροχέτευση και κυκλοφορία του αίματος σε συνδυασμό με την αραίωση του δέρματος. Πρακτικά, η κυτταρίτιδα είναι μια αντανάκλαση του πώς ο οργανισμός μας αποθηκεύει το λίπος. Έτσι, δεν αφορά το κατά πόσο είσαι σε φόρμα. Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρόλα αυτά η εμφάνιση της είναι πιο συνήθης μετά την εφηβεία ενώ αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του.

Αλήθεια: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες παρά σε άντρες

Αυτό οφείλεται στη δομή του κολλαγόνου που αποτελεί τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα. Ενώ το κολλαγόνου στους άντρες σχηματίζεται πιο σφιχτά σε σχήμα Χ που θυμίζει πλέγμα, στις γυναίκες σχηματίζεται σε παράλληλες σειρές. Έτσι, αφήνει περισσότερο χώρο για να συσσωρευτούν τα λιποκύτταρα. Με άλλα λόγια, το σώμα μας είναι γενετικά προδιατεθειμένο να εμφανίσει κυτταρίτιδα.

Αλήθεια: Η άσκηση μπορεί να μείωσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Παρόλο που δεν μπορεί να απομακρύνει εντελώς την κυτταρίτιδα, η τακτική άσκηση μπορεί να την κάνει λιγότερο ορατή. Αυτό οφείλεται στο ότι μέσω της άσκησης οι μυς αντικαθιστούν το λίπος στο σώμα, σφίγγοντας στο δέρμα. Έτσι, η κυτταρίτιδα φαίνεται λιγότερο.

Μύθος: Η κυτταρίτιδα μπορεί να εξαφανιστεί με τη χρήση ειδικών κρεμών

Παρόλο που μια κρέμα δεν μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος σ’ ένα βαθμό. Συγκεκριμένα, κρέμες που περιέχουν καφεΐνη ή ρετινόλη μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο σφιχτό και λείο, προσωρινά. Παράλληλα, κυκλοφορούν διάφορα εργαλεία που βοηθούν στη σύσφιξη του δέρματος και τη βελτίωση της όψης του. Για παράδειγμα, το NuFace NuBody Skin Toning Device συσφίγγει και λειαίνει το δέρμα μειώνοντας προσωρινά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ακόμα, εργαλεία μασάζ σώματος που στοχεύουν στη λεμφική παροχέτευση ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, μειώνουν προσωρινά την εμφάνιση κυτταρίτιδας, κάνοντας την επιδερμίδα πιο λεία και απαλή.

Την ίδια στιγμή που βλέπουμε την κυτταρίτιδα μας ως κάτι φυσιολογικό, πολλές από εμάς δεν παύουν να θέλουν να τη μειώσουν όσο γίνεται. Εάν ανήκεις κι’ εσύ σ’ αυτή την κατηγορία, τότε αξίζει να δοκιμάσεις κάποια θεραπεία από πλαστικό χειρούργο. Φυσικά, η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας θα γίνει σε συνεργασία με το γιατρό σου, όμως αυτές είναι οι καλύτερες εναλλακτικές.

1. Ενέσιμες θεραπείες. Μια επαναστατική, μη-επεμβατική θεραπεία είναι η QWO. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι η πρώτη εγκεκριμένη ενέσιμη θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας. Μάλιστα, είναι η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος για τους γλουτούς. Περιλαμβάνει τη χρήση ενζύμων που διασπούν τις λωρίδες κολλαγόνου στο δέρμα. Έτσι, ενισχύει την παραγωγή πιο εύκαμπτων ινώδων λωρίδων ενώ βοηθά στην ανακατανομή των λιποκυττάρων κάτω από το δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει δραστικά και προλαμβάνει την κυτταρίτιδα. Αν και ο πλαστικός χειρούργος θα σχεδιάσει τη θεραπεία με βάση τις ανάγκες σου, συνήθως η θεραπεία QWO διαρκεί 3 εβδομάδες. Μπορεί να δεις ελαφρούς μώλωπες την πρώτη εβδομάδα μετά τη θεραπεία, οι οποίοι όμως υποχωρούν σύντομα. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή αμέσως μετά τη θεραπεία και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 2 χρόνια.

2. Θεραπείες με laser. Για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, το laser λειτουργεί θερμαίνοντας την στοχευμένη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει το πάχος του στρώματος λίπους κάτω από το δέρμα. Επίσης, μειώνει το λίπος και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας. Οι θεραπείες με laser έχουν χρόνο διακοπής τουλάχιστον δύο ημερών και τα αποτελέσματα τους μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο.

3. Ενεργειακές θεραπείες χωρίς laser. Οι θεραπείες αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ενέργεια που χρησιμοποιείται αλλά, παρόμοια με τις ενέσιμες, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Οι εγκεκριμένες ενεργειακές θεραπείες περιλαμβάνουν τις θεραπείες ραδιοσυχνοτήτων, παλμικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, υπέρυθρου φωτός και ραδιοσυχνότητας. Έχουν προσωρινά αποτελέσματα που για να διατηρηθούν ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις τη θεραπεία κάθε λίγους μήνες.
Πηγή: savoirville.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.