Σχολεία: Πώς θα αντιμετωπιστούν τα κρούσματα στην τάξη, πότε θα κλείνει το τμήμα


Επί ποδός βρίσκονται οι ειδικοί και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να καταρτίσει τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας και καθώς πλέον έχει σημάνει αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Δεδομένου ότι ήδη ένα στα πέντε κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζεται σε παιδί -όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου-, στόχος των οδηγιών που θα δώσει το υπουργείο Παιδείας είναι αφενός να μην σημειωθεί ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στον μαθητικό πληθυσμό, αφετέρου τα σχολεία φέτος να μείνουν ανοιχτά και να λειτουργήσουν δια ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση.

Τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση δήλωσε σήμερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , σημειώνοντας ότι πλέον το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών είναι εμβολιασμένο.

Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3, η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Ανέφερε ότι απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές.

Επιπλέον, σημείωσε ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.

Οι προτάσεις της Επιτροπής

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, σε ό,τι αφορά τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου (δηλαδή άνω των 12 ετών που έχουν δικαίωμα εμβολιασμού) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προσανατολίζεται στο να προτείνει εκτεταμένο έλεγχο με τεστ (εργαστηριακά και self test) στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα μέσα σε μία τάξη, κάποιοι μαθητές να μπαίνουν σε καραντίνα και το τμήμα να μην κλείνει εάν δεν έχουν εντοπιστεί 50%+1 κρούσματα μεταξύ των μαθητών που το απαρτίζουν.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που νοσήσει ένας μαθητής, ο διπλανός του στο θρανίο θα τίθεται σε καραντίνα και εκείνοι που κάθονται στο μπροστά και πίσω θρανίο θα τίθενται σε καραντίνα εφόσον δεν έχουν κάνει σωστή χρήση μάσκας. Η καραντίνα για τους συμμαθητές που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις γύρω από το κρούσμα αφορά μόνο ανεμβολίαστα παιδιά. Από την καραντίνα, οι μαθητές θα επιστρέφουν μετά από μία εβδομάδα, εφόσον έχουν αρνητικό rapid test.

Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος, θα υποβάλλονται σε ένα rapid test την πρώτη ημέρα εντοπισμού του κρούσματος, θα κάνουν ακόμη δύο self test στη διάρκεια της εβδομάδας και δεύτερο rapid test την 7η μέρα. Εφόσον κάθε ημέρα που υποβάλλονται σε τεστ είναι αρνητικοί, θα μπορούν να παραμένουν κανονικά στην τάξη.

Για τους εμβολιασμένους μαθητές του τμήματος, η εισήγηση αναφέρει ότι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την πρώτη ημέρα που εντοπίζεται το κρούσμα και το δεύτερο τεστ την 7η ημέρα.

Το τμήμα θα κλείνει μόνο όταν διαπιστωθούν 50%+1 κρούσματα.

Πώς θα επιστρέψουν στις τάξεις οι εκπαιδευτικοί

Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.