Κορονοϊός: «Μωβ» περιοχές και με τη «βούλα» των ειδικών – Νέα μέτρα στο τραπέζι


"Ναι" είπαν οι επιστήμονες στο "μωβ" ή "βαθύ κόκκινο" επιδημιολογικό επίπεδο, στο οποίο θα ενταχθούν, ίσως και από την ερχόμενη εβδομάδα, περιφερειακές ενότητες με πολύ μεγάλη επιβάρυνση στο ιικό φορτίο.
Περιφερειακές ενότητες, που είναι πιο «κόκκινες» από τις «κόκκινες», αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να ενταχθούν σε νέο επιδημιολογικό επίπεδο, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε σήμερα στην συνεδρίασή της η ολομέλεια των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η καθιέρωση ενός επιπλέον επιπέδου επιδημιολογικού κινδύνου, το οποίο θα αποτυπώνει καλύτερα την εικόνα της χώρας σε σχέση με την αύξηση του ιικού φορτίου και των κρουσμάτων σε πολλές περιφερειακές ενότητες, θα συνοδεύεται και από μέτρα, τα οποία δεν ξεκαθαρίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση.

Δεν αποκλείεται αυτά να είναι: η οριζόντια χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους τόσο από εμβολιασμένους όσο και από ανεμβολίαστους, η ενίσχυση της ατομικής προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η απαγόρευση μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων με μεγάλο συγχρωτισμό.

Επανέρχεται το «βαθύ κόκκινο»

Το επιπλέον (πιθανότατα «μωβ») επιδημιολογικό επίπεδο, είναι ουσιαστικά η επαναφορά μιας επιδημιολογικής ζώνης -του επιπέδου «βαθύ κόκκινο»- το οποίο καταργήθηκε στο τέλος της άνοιξης με την πτώση των κρουσμάτων και της διασποράς του κορονοϊού.

Η επανακαθιέρωση της ζώνης αυτής, όπως είπαν οι ειδικοί, συνδέεται με την επικείμενη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που αναμένεται με την πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στα κρούσματα.

Το νέο επίπεδο θα αντανακλά καλύτερα στην σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, καθώς μια ζώνη «προς τα πάνω» θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην πιο σωστή εβδομαδιαία κατανομή των κρουσμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα θέτει τις υγειονομικές υπηρεσίες σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, ώστε να προλαμβάνονται οι ανεπιθύμητες συνέπειες της πανδημίας.

Εάν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, το νέο και «βαρύτερο» επίπεδο δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κατά την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Διορθώσεις στη νομοθεσία για περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες η επιστημονική επιτροπή επεξεργάζεται στοχευμένες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα, όπου υπάρχει σύγχυση και οι πολίτες δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ορθή εφαρμογή τους.


Οι αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, με σκοπό τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ασφαλή συμπεριφορά των πολιτών σε δημόσιους χώρους και δραστηριότητες, παρουσιάζουν κενά και θολά σημεία, (π.χ. τετραγωγικά και αποστάσεις σε καταστήματα).

Έτσι υπάρχει πλέον η ανάγκη επανεξέτασης αυτών των αποφάσεων, όχι στα βασικά σημεία αλλά σε λεπτομέρειες, ώστε να εκδοθεί μια νέα απόφαση, που θα ξεκαθαρίζει όλες τις ασάφειες και θα επιλύει θέματα που προκαλούν σύγχυση.

Μέσα στην εβδομάδα αυτή θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, και δεν αποκλείεται αυτές να γίνουν στην τακτική ενημέρωση της ερχόμενης Πέμπτης 21/10.


Πηγή: iatropedia.gr  Γιάννα Σουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.