Freedom Pass/ Data: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τους εμβολιασμένους 15-17 ετών. Πόσο θα κοστίσουν τα δωρεάν data 50 GB


Άνοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Freedom Pass Data. Δικαιούχοι είναι όλοι οι νέοι ηλικίας 15-17 ετών (γεννηθέντες από 1/1/2004 έως και 31/12/2006) οι οποίοι θα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έως και τις 31/12/2021.

Η προσφορά αφορά πακέτο δεδομένων 50GB που ισχύει για 5 μήνες και αποδίδεται σε έναν ενεργό αριθμό κινητής τηλεφωνίας ανεξαρτήτως του παρόχου (Cosmote, Vodafone, Wind) και του είδους (συμβόλαιο, καρτοκινητό, εταιρικό, ιδιωτική) της σύνδεσης.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου γίνεται από τον γονέα ή τον ασκούντα τη γονική μέριμνα, και υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του freedompass.gov.gr, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται εντός 24 ωρών από την αίτηση. H παροχή χορηγείται μια φορά ανά Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) εμβολιασθέντος και ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Το Freedom Pass Data υλοποιείται ακριβώς ένα μήνα από την ανακοίνωσή του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ.

Ακολούθως, το μέτρο εξειδικεύτηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Υγείας Θάνου Πλεύρη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Στους 110.000 υπολογίζονται οι ήδη εμβολιασμένοι έφηβοι 15 - 17 ετών

Στα 20 ευρώ ανά voucher των 50 GB πλέον τελών κινητής τηλεφωνίας, λοιπών φόρων, και του αναλογούντος ΦΠΑ, στις εταιρείες ανέρχεται το κόστος της δράσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παροχή δωρεάν δεδομένων στους εφήβους 15 – 17 ετών, οι οποίοι θα έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου για την προστασία από τον κορονοιό έως την 31η Δεκεμβρίου.

Αυτό είναι το ποσό, το οποίο θα πληρωθεί ανά κουπόνι δεδομένων από την Κοινωνία της Πληροφορίας που «τρέχει» τη δράση στους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίοι θα την υλοποιήσουν, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση κατακύρωσης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Στην απόφαση δεν αναφέρεται το συνολικό κόστος της δράσης, αλλά ούτε και η δεξαμενή των δυνητικών δικαιούχων, οι οποίοι εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα των γεννηθέντων την τριετία 2004, 2005 και 2006. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πάντως, το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν στο πλαίσιο όλου του προγράμματος «Freedom Pass», δηλαδή και της δράσης των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και της κάρτας ψυχαγωγίας που αφορά τους εμβολιασθέντες νέους 18 - 24 ετών, ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό, εκτιμάται ότι έχουν ήδη αποδοθεί σε νέους περί τα 50 εκ. ευρώ, ενώ οι ήδη εμβολιασμένοι έφηβοι 15 - 17 ετών που μπορούν να κάνουν αίτηση για τα δωρεάν δεδομένα, φτάνουν περίπου τους 110.000.

Πέραν του κόστους της δράσης αυτής καθαυτής ως προς την πληρωμή της αξίας της στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, η Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει προχωρήσει και σε άλλες τέσσερεις κατακυρώσεις συνοδευτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Συγκεκριμένα, βάσει των αναρτημένων αποφάσεων έχουν κατακυρωθεί ύστερα από διαδικασία διαπραγμάτευσης ποσά (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) ως εξής:
  • 69.000 ευρώ στην εταιρία ΜΕΝΤΙΑΤΕΛ για το έργο «Υπηρεσίες υποστήριξης και ενημέρωσης κοινού της δράσης <χορήγηση δωρεαν δεδομένων σε φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 – 17 ετών (Freedom Pass/Data)».
  • 226.135 ευρώ στην εταιρία «PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS Α.Ε.» για το έργο «Υπηρεσίες ανάπτυξης και υποστήριξης της παραγωγικής λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας της δράσης "Χορήγηση δωρεάν δεδομένων σε φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 έως 17 ετών (Freedom Pass/Data)" καθώς και επεκτάσεις στην υφιστάμενη λειτουργικότητα του Freedom Pass/Voucher».
  • 119.900 ευρώ στην εταιρεία «ΠΕΔΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για το έργο «Υπηρεσίες δημοσιότητας στο πλαίσιο της δράσης «Χορήγηση δωρεάν δεδομένων σε φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 έως 17 ετών (Freedom Pass/Data)».
  • 163.000 ευρώ στην εταιρεία «TCS TOOLBOX CONSULTING SERVICES IKE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ» για το έργο «Τεχνικός Σύμβουλος σχεδιασμού και διαχείρισης της δράσης «Χορήγηση δωρεάν δεδομένων σε φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 έως 17 ετών (Freedom Pass/Data)».
Χωρίς ψιλά γράμματα τα 50 GB

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε σήμερα, όπως είχε προαναγγελθεί, ενώ δεν θα υπάρχει τελικώς μηνιαίος περιορισμός στη χρήση των δεδομένων. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αναγγελθεί ότι η δράση θα προέβλεπε ότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν 10 GB ανά μήνα για διάστημα πέντε μηνών, εάν κάποιος επιθυμεί θα μπορεί τελικώς να καταναλώσει τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων GB και εντός του ίδιου μηνός.

Παράλληλα τα δεδομένα θα είναι «καθαρά», δηλαδή δε θα έχουν «ψιλά γράμματα» και δε θα υπόκεινται σε πολιτική ορθής χρήσης, ενώ θα είναι ελεύθερα να καταναλωθούν και σε άλλη χώρα, δηλαδή στο πλαίσιο περιαγωγής (roaming). Αν και δε θα μπορούν να διαμοιραστούν, ο κάτοχός τους θα μπορεί να δημιουργήσει hotspot με τη συσκευή του.

Ποια είναι η διαδικασία αίτησης

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση υποβάλλεται από έναν εκ των εχόντων την επιμέλεια του εφήβου με την είσοδο στην πλατφόρμα freedompass.gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet.

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, καταχωρίζει:
  • τον αριθμό κινητής τηλεφωνίας για τον οποίο αιτείται τη χορήγηση του «Freedom Pass/Data»,
  • τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον οποίο είναι ενεργοποιημένος ο αριθμός κινητής τηλεφωνίας,
  • τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) ή τον προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, υποχρεωτικά τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και προαιρετικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Για τον σκοπό της επαλήθευσης του αριθμού κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή αποστέλλει αυτοματοποιημένα γραπτό μήνυμα (sms) με κωδικό επιβεβαίωσης, περιορισμένης χρονικής ισχύος. Για την οριστικοποίηση της αίτησης ο κωδικός καταχωρείται στην εφαρμογή.

Το «Freedom Pass/Data» χορηγείται μόνο για έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου ανά ΑΜΚΑ εμβολιασθέντος και δεν μπορεί να χορηγηθεί παραπάνω από μία φορά.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και την 31η.12.2021.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, ο αριθμός κινητής τηλεφωνίας, στον οποίο θα χορηγηθεί το «Freedom Pass/Data», διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στον δηλωθέντα πάροχο κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος και ενεργοποιεί το «Freedom Pass/Data».

Η ενεργοποίηση δεν είναι δυνατή εάν:
  • ο δηλωθείς αριθμός κινητής τηλεφωνίας δεν ανήκει ή είναι προσωρινά ή οριστικά φραγμένος ή δεν είναι ενεργός στον συγκεκριμένο πάροχο,
  • έχει ήδη ενεργοποιηθεί πακέτο δεδομένων «Freedom Pass/Data» για τον ίδιο αριθμό κινητής τηλεφωνίας ή
  • είναι αδύνατο να ενεργοποιηθεί το «Freedom Pass/Data» στο συγκεκριμένο αριθμό κινητής τηλεφωνίας για τεχνικούς ή λοιπούς συναφείς λόγους.
Στις περιπτώσεις που η ενεργοποίηση δεν είναι δυνατή, επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης για διαφορετικό αριθμό κινητής τηλεφωνίας ή για τον ίδιο αριθμό σε περίπτωση που ο λόγος μη ενεργοποίησης αρθεί.

Στη συνέχεια ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας αποστέλλει γραπτό μήνυμα (sms) στον δηλωθέντα αριθμό κινητού τηλεφώνου σχετικά με την αποδοχή της αίτησης και τον ακριβή χρόνο ενεργοποίησης του «Freedom Pass/Data».

Το «Freedom Pass/Data» παραμένει ενεργοποιημένο για διάρκεια πέντε μηνών από την ενεργοποίησή του και μπορεί να καταναλωθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με τους όρους κάθε παρόχου. Σε περίπτωση αλλαγής παρόχου ή μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το «Freedom Pass/ Data» απενεργοποιείται αυτόματα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην εφαρμογή, συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά για τους σκοπούς της χορήγησης του «Freedom Pass/ Data» για περίοδο δύο ετών και στη συνέχεια διαγράφονται.

Αιτήσεις και μέσω ΚΕΠ

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του «Freedom Pass/Data» μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης ενός εκ των εχόντων την επιμέλεια του εφήβου με την προσκόμιση των απαραίτητων ταυτοποιητικών στοιχείων καθώς και των στοιχείων που αποδεικνύουν τη σχέση του με τον εμβολιασθέντα. Ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. εισέρχεται στην εφαρμογή και καταχωρίζει τα στοιχεία υποβάλλοντας την αίτηση για τον αριθμό κινητής τηλεφωνίας που υποδεικνύει ο ενδιαφερόμενος.

H διαδικασία υποβολής αίτησης για τη λήψη του «Freedom Pass/Data» μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τρίτο πρόσωπο που φέρει εξουσιοδότηση του έχοντος την επιμέλεια του εφήβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.