Βασιλακόπουλος: Κάντε πιο γρήγορα την τρίτη δόση. 130% πιο μεταδοτικός ο ιός από πέρσι


Με τους αριθμούς του κορονοϊού να ανεβαίνουν επικίνδυνα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μας περιμένει στην Ελλάδα τις πανδημίας, το επόμενο διάστημα.
«Κρούουμε τον κώδωνα, ένα μεγάλο κουδούνι, διότι αν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση θα είναι δραματική» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου.

Με το φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, να έχει ξεπεράσει τις υψηλότερες τιμές του τρίτου κύματος, ο ίδιος τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη περίοδο… Είναι η περίοδος τώρα που αποτυπώνεται η κινητικότητα των εορτών του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα».

Βασιλακόπουλος: Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε μιλώντας στο MEGA ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου όσο πιο γρήγορα γίνεται (και όχι απαραίτητα όταν περάσει το διάστημα του εξαμήνου) γιατί αυτό «θα έχει τρεις συνέπειες. Η μία είναι ότι θα προστατεύσει τους μεγάλους σε ηλικία και τους νεαρούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί αλλά λόγω του χρόνου έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Θα αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο, γιατί έχω ακούσει που λένε ότι υπάρχουν και ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ. Αυτό, θα μειωθεί τρομερά αν γίνει τρίτη δόση πιο νωρίς. Και ταυτόχρονα, μέχρι να κάνουν την τρίτη δόση όλοι οι συμπολίτες που έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχει περάσει χρόνος, θα πρέπει να προστατευτούν μέχρι η τρίτη δόση να αποκαταστήσει την υψηλή ανοσολογική κάλυψη…»

Ο κύριος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, ιδίως στα επαγγέλματα που υπάρχει πολύ μεγάλη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους άρα και πολύ μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης. Αυτό θα προστατεύσει και τους εργαζόμενους και τους πελάτες» είπε.
Μέχρι και 130% πιο μεταδοτικός φέτος ο ιός

Κατά τον ίδιο, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και «αν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ διασωληνωμένων που είχαμε την περσινή χρονιά».

Και τόνισε με νόημα: «Ο ιός που έχουμε φέτος, σε σχέση με το κύμα που είχαμε πέρσι τον Νοέμβρη, είναι 120 με 130% πιο μεταδοτικός! Διπλάσια μεταδοτικός! Διότι δεν είχε επικρατήσει ούτε το βρετανικό στέλεχος, ούτε το στέλεχος Δέλτα».

Και κατέληξε: «Τώρα δεν είναι το ίδιο με πέρσι και τα περσινά μέτρα έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα γιατί απλά ο ιός είναι διπλάσια μεταδοτικός».

Τζουβελέκης: Ο ιός της γρίπης βοηθάει τον κορονοϊό να μπει στον οργανισμό

Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης προσπάθησε να αφυπνίσει όσους αμελούν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, αν και έχει περάσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

«Υπάρχει περίπου μισό εκατομμύριο κόσμος, που εμβολιάστηκε τον Μάιο και δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου… Πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσουμε στην τρίτη δόση» είπε μιλώντας στον Alpha.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός της γρίπης «καθιστά πιο εύκολη την είσοδο του κορονοϊού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό». Άρα προτρέπει τον κόσμο να κάνουν το αντιγριππικό εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.