Θεμιστοκλέους: Έκρηξη 200% στα ραντεβού εμβολιασμού. Τι ισχύει για τρίτη δόση εμβολίου


Σε ράγες μπήκε και πάλι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με φόντο την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, των νοσηλειών και των θανάτων, αλλά και τις εκκλήσεις για τρίτη δόση εμβολίου. Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, η αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση αλλά και την αναμνηστική έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 200%.

Τι ισχύει για την τρίτη δόση εμβολίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι αυτή τη στιγμή, να διατηρηθούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό προσθέτοντας πως στην άνοδο αυτή συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. «Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός», είπε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αν και -όπως είπε- στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.

Μιλώντας για την τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως πρέπει να την κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Σχετικά με την διαδικασία, είπε πως μετά το 6μηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν και θα επιλέγουν και το εμβόλιο που θέλουν (Pfizer ή Moderna). Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλαδή Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.