Γιατρός λιποθύμησε από κόπωση. Σε κατάσταση πολιορκίας το ΕΣΥ. Ποια μέτρα σκέφτονται οι ειδικοί


Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το ΕΣΥ λόγω της πίεσης από τα χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται καθημερινά. Το νέο κύμα της πανδημίας πιέζει αφόρητα τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται στα όρια της εξουθένωσης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που αποκάλυψε στο Open ο Νίκος Καπραβέλος με συνάδελφό του να χάνει τις αισθήσεις της από κόπωση και να μεταφέρεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να λάβει ιατρική φροντίδα.

Από τη δική του πλευρά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχολιάζει πως ο κορονοϊός «χτυπά σαν ανταρτοπόλεμος» και τόνισε πως είναι ακόμα δύσκολο να πούμε πως θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, έριξε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και της τηλεργασίας.

«Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει αρκετοί από εμάς, ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία, γιατί μειώνει την κινητικότητα σε ώρες αιχμής. Είναι δύο κομμάτια που δεν είναι επώδυνα», είπε στο Mega.

Τέλος, ο Απόστολος Κομνός, Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Λάρισας ανέφερε πως «η πίεση θα συνεχιστεί γιατί τα περιστατικά είναι βαρύτερα. Αργούν να έρθουν στο νοσοκομείο».

Καπραβέλος: Γιατρός έχασε τις αισθήσεις της από την κούραση

«Δεν είμαστε καλά. Να σας πω πως τελειώνουμε (σ.σ. την εφημερία); Πενήντα εισαγωγές περίπου μέχρι πριν από λίγο. Έχουν γεμίσει όλες οι απλές κλίνες στο νοσοκομείο μας. Μεγάλη προσέλευση. Πολύ μεγάλη διασπορά. 100% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διασωληνώσουμε κάποιον στους θαλάμους ή τα χειρουργεία. Η πίεση όμως είναι αφόρητη. Μία συνάδελφός μου έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απόψε. Και χρειάστηκε να τη μεταφέρουμε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για πρώτες βοήθειες. Μεγάλη εξουθένωση του προσωπικού. Έξω από τα όρια, όχι στα όρια. Και από την άλλη μεριά μεγάλη απογοήτευση που δεν βρίσκεται ένα κονδύλιο γι΄ αυτούς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο για μας τους γιατρούς, κυρίως για τους νοσηλευτές. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί αυτό το μπόνους ένα πριμ που σημαίνει μία παραγωγικότητα έξω από κάθε λογική δική σας. Δεν την έχετε δει. Δεν την ζείτε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία. Άνθρωποι που χάσανε τον ύπνο τους. Νοσήσανε» είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πλεύρης: Αν χρειαστεί θα πάρουμε κι άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Δεν θα πάμε σε lockdown


«Οι ασθενείς είναι 50-60 ετών. Αυτούς που βάλαμε χθες με κορεσμό κάτω από 90. Με δύσπνοιες δηλαδή σοβαρές περιπτώσεις. Η πανδημία, αυτό που βλέπετε σε όλη την Ευρώπη καλπάζει, δείχνει τα δόντια της. Το είπαμε το καλοκαίρι ότι η μετάλλαξη αυτή δεν είναι να τη χειρίζεσαι με απλούς, ήπιους τρόπους. Είναι μία πολύ μεταδοτική μετάλλαξη. Η ανίχνευση που κάνουμε εμείς, βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες να νοσούν αυτή τη στιγμή. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη. Ας ελπίσουμε τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν με αυστηρότητα μήπως ανακόψουμε το κύμα και μετριάσουμε την τραγωδία», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Ελπίζουμε να ανακόψουμε το κύμα. Είναι καταστροφή αν το αφήσουμε. Και αφορά τους ανεμβολίαστους. Οι άνθρωποι που έρχονται ανεμβολίαστοι, είναι μετανιωμένοι. Μας λένε: 'Δεν περιμέναμε', 'Φοβόμασταν να το κάνουμε', 'Είχαμε πληροφορίες αντίθετες'. Αυτά τα γνωστά τα οποία δηλητηριάζουν τη σχέση του γιατρού με τον ασθενή και τον πολίτη. Πάνε να καταργήσουν αυτή την ευαίσθητη σχέση. Η παραπληροφόρηση αφήνεται ελεύθερη να οργιάζει στο διαδίκτυο», ανάφερε.

Βατόπουλος: Χτυπά σαν ανταρτοπόλεμος αυτός ο ιός

Στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» μίλησε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πορεία της πανδημίας.
«Το στοίχημα είναι περιορίσουμε την πανδημία χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία», τόνισε αρχικά και αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου τόνισε πως «μετά από 15 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα». Σε ερώτηση αν μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο lockdown ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Ποτέ μην λες ποτέ. Η πολιτεία δεν θέλει περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση πόρτα πόρτα. Η πανδημία ανέδειξε και το έλλειμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα πως θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα σημείωσε: «Δύσκολη ερώτηση, δεν υπάρχει απάντηση. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας. Χτυπά σαν ανταρτοπόλεμος αυτός ο ιος».

Τσολιά: Τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα έχουμε αύξηση στις εισαγωγές

Στο Open μίλησε και η Μαρία Τσολιά καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια στην Β' Παιδιατρική στο Αγλαΐα Κυριακού.

Ερωτηθείσα που θα μας πάει η πανδημία σχολίασε: «Πιθανό να δουμε αύξηση. Μετά από 2-3 εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα εχουμε σταθεροποίηση. Όπως έγινε στο Ισραήλ όταν έκαναν την Γ' δόση». «Τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα έχουμε αύξηση στις εισαγωγές», εξήγησε. Αφού τόνισε πως υπάρχει «μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων» συμπλήρωσε πως «δεν γνωρίζει. Πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους προσεγγίσουμε. Φοβούνται γιατί δεν έχουν καταλάβει».

Κομνός: Η πίεση θα συνεχιστεί γιατί τα περιστατικά είναι βαρύτερα

Ο Απόστολος Κομνός, Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Λάρισας, είπε στο Open: «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και πρέπει να γίνονται διακομιδές προς Νότο».

«Η πίεση θα συνεχιστεί γιατί τα περιστατικά είναι βαρύτερα. Αργούν να έρθουν στο νοσοκομείο», εκτίμησε.
«Τα κρούσματα επιπεδοποιούνται, εχουμε μείωση σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται Η διαφορά είναι ότι τα νέα περιστατικά είναι βαρύτερα», ανέφερε ο κ. Κομνός.
Τέλος, τόνισε πως «είχαμε 5 παιδιά από 55 ημερών ως 5 χρονών. Τα μισά νοσηλεύονται ακόμη».

Λουκίδης: Μάσκα παντού και τηλεργασία για να πέσουν τα κρούσματα

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κομμάτι. Σίγουρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύεται σήμερα ή κάνει πιο σοβαρή νόσο είναι το οδηγό ποσοστό σε αυτή την πανδημική κρίση. Βλέπουμε ότι υπάρχει φθίνουσα ανοσία του εμβολίου σε κάποιο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται στους 6 μήνες. Το αν αυτή τη στιγμή τους κλείσουμε ή μας κλείσουν μέσα πρέπει να το αποφύγουμε. γιατί μπαίνουμε σε μία διχαστική προσέγγιση του θέματος», τόνισε ο κ. Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στο Mega.

Με το καθολικό lockdown να επιστρέφει στην Αυστρία, οι φόβοι πως και η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση αυξάνονται.
«Εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας». Ο κ. Λουκίδης επιμένει πως η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός.

«Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει αρκετοί από εμάς, ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία, γιατί μειώνει την κινητικότητα σε ώρες αιχμής. Είναι δύο κομμάτια που δεν είναι επώδυνα», δήλωσε.
Για την τρίτη δόση, ο κ. Λουκίδης τόνισε πως πρέπει να γίνει καθώς θα βοηθήσει να στηθεί το τείχος άμυνας.

«Οι άνθρωποι που έκαναν τις 2 δόσεις έδειξαν μία υπεύθυνη στάση. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα της τρίτη δόσης. Πρέπει να δείξουμε ότι είναι μία σωστή προσέγγιση για να χτίσουμε την άμυνά μας. Νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή άτομα που έχουν κάνει τις 2 δόσεις και δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση».

Εκείνο που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες είναι ότι αν η τρίτη δόση είναι για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τις ευπαθείς, ή αν είναι για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. «Είναι ένα στοιχείο που δεν το έχουμε βιβλιογραφικά», είπε. «Η επιστήμη είναι αποδεικτική και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στα χέρια μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση σχετικά το εξάμηνο και την «χαλάρωση» της ανοσίας ξεκίνησε από το Ισράηλ. Το Ισραήλ φρόντισε να χορηγήσει την τρίτη δόση στο πέρας του εξαμήνου και όλα δείχνουν πως η χώρα έχει «φρενάρει» την πανδημία.
«Και εμβολιασμένος να είσαι, πρέπει να τηρείς τα μέτρα προστασίας. Πρέπει να είσαι μέρος αυτής της υπεύθυνης προσέγγισης», κατέληξε ο κ. Λουκίδης.


με πληροφορίες από: ethnos.gr, opentv.g, megatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.