Κορονοϊός: Μάχες στα νοσοκομεία. Νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ από σήμερα


Με επανάληψη της περσινής ασφυξίας των νοσοκομείων απειλείται για ακόμα μία φορά η χώρα, καθώς τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι περισσότερα από 47.000 ενώ οι νοσηλείες έχουν φθάσει τις 3.633. Εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, έρχονται νέα μέτρα με αυστηρότερο περιορισμό στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να μπουν ταυτόχρονα σε ένα σούπερ μάρκετ.

Ειδικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι εφημερίες εξελίσσονται καθημερινά σε απόλυτο εφιάλτη, με τους γιατρούς να σημειώνουν ότι ασθενείς διασωληνώνονται έξω από ΜΕΘ, δηλαδή σε αίθουσες ΜΑΦ, σε άλλες μονάδες, ή ακόμα και σε απλές κλίνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης η πληρότητα έχει φθάσει το 97%, όμως, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί η πληρότητα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 100% και χάνονται ζωές.

Γιατροί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης κάνουν έκκληση στους περίπου 525.000 ανεμβολιάστους πολίτες άνω των 65 ετών, να εμβολιαστούν καθώς είναι αυτοί που «οδηγούν την πανδημία». Ωστόσο, η σκέψη να μετατραπούν απλές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού είναι στο τραπέζι, ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Την Παρασκευή αναφορικά με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη δώσει 664 κλίνες σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. Οι κλίνες αυτές μπορούν να φιλοξενήσουν και περιστατικά κορονοϊού.

Μέχρι τη Δευτέρα η προθεσμία για επιστράτευση γιατρών

Την ίδια στιγμή, ωστόσο η κλεψύδρα για να λήξει η διορία και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ, αδειάζει. Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου, η προθεσμία λήγει την προσεχή Δευτέρα.

Παρόλο που υπάρχουν συζητήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους και γίνεται μία προσπάθεια για να αυξηθούν οι ιδιώτες γιατροί που θα μπουν στη μάχη, η συμμετοχή είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον μικρή.

ECDC: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση σε Ελλάδα και ακόμα 9 χώρες της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, ως «πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και σε ακόμα 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Παράλληλα, σε άλλες 10 χώρες η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητική».

Από τις 27 χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα και ακόμα 9 βρίσκονται στην κατηγορία, η οποία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ανησυχία. Μαζί με την Ελλάδα στην ίδια λίστα βρίσκονται: το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόβλεψης προειδοποιεί μάλιστα ότι «οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες».

Σούπερ μάρκετ: Επανέρχεται ο περιορισμός στον αριθμό των πελατών

Από σήμερα, Σάββατο 13.11.2021, ισχύουν νέα μέτρα σε ό, τι αφορά τα σούπερ μάρκετ και εν γένει τα καταστήματα τροφίμων, καθώς ο κορονοϊός «επελαύνει», με τα 6.862 νέα κρούσματα του περασμένου 24ώρου να το αποδεικνύουν

Έτσι, λοιπόν, επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων.

Αναλυτικά τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Τις πρώτες πρωινές ώρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι από σήμερα 13η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Επιπλέον, από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.