Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά Μαγιορκίνη: Γιατί τον κατηγορεί


Σάλος έχει προκληθεί μετά τις γραπτές τοποθετήσεις του καθηγητού και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊο του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος μέσω του Facebook διατύπωσε διαφορετικές θέσεις για τον εμβολιασμό του κορονοϊού και της γρίπης, σε σύγκριση με τις επίσημες.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook είχε δηλώσει ότι θα πρέπει τα δύο εμβόλια του κορονοϊού και της γρίπης να γίνονται με χρονική απόσταση 20 ημερών, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες επισήμως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αναφέρει ότι δεν απαιτείται καμία απόσταση καθώς μπορούν να γίνουν και την ίδια ημέρα.

Τι απαντά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ανακοίνωσή της καταφέρεται κατά του Γκίκα Μαγιορκίνη λέγοντας μάλιστα ότι τέτοιους είδους απόψεις μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δημιουργούν σύγχυση στο κοινό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή: «Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του».

Όλη η απάντηση της Επιτροπής:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».


Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του. Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Πάντως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης συχνά πυκνά τοποθετείται μέσα από social media για το θέμα της πανδημίας, ενώ σάλο είχε προκαλέσει η ανάλυσή του μέσα από το Facebook σχετικά με το πώς ο κορονοϊός δεν κολλάει μέσα σε μαθητική τάξη.
Για τη συγκεκριμένη θέση είχε επικριθεί δεόντως.

Mετά και τη σημερινή εξέλιξη φαίνεται πως τίθεται και θέμα παραμονής του καθηγητού στην επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με την επιτροπή για τον κορονοϊο έχουν κοινά μέλη.

Σήμερα μάλιστα το απόγευμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Γκίκα Μαγιορκίνη στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.