«Γκρίνια» παντού για τα νέα μέτρα. Ποιες «σκληρές» προτάσεις απορρίφθηκαν. Οι δυσκολίες των ελέγχων


Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, όσο και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση η στρατηγική του lockdown στους ανεμβολίαστους σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο σε “κόκκινες” περιοχές, με ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο.
Ωστόσο, επιφυλάξεις τόσο από αυτοδιοικητικούς, ακόμη και από "γαλάζια" στελέχη ακολούθησαν τις ανακοινώσεις.

Επίσης, έντονες είναι οι αντιδράσεις και στον εμπορικό κόσμο αλλά και σε εστίαση και ψυχαγωγία, ενώ οι χρήστες του twitter έκαναν μέσα σε 2 ώρες trend το hashtag #κρούσματα.

Εκτός των περιοριστικών μέτρων η Εκκλησία

Πολλές συζητήσεις προκαλεί η εξαίρεση των πιστών από την υποχρέωση του rapid test για την είσοδο τους στην εκκλησία, κι ενώ τον επόμενο μήνα, στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, ξεκινούν μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

Η πρόσφατη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ανέδειξε ότι το μέτρο της μάσκας δεν τηρείται ευλαβικά στους ναούς, το αντίθετο μάλιστα, κάτι που πολλοί εκτιμούν ότι καθιστά επικίνδυνη τη συγκεκριμένη απόφαση.

“Η εξαίρεση της εκκλησίας δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο μαζί της” εκτιμά επιστήμονας που έχει γνώση των διαβουλεύσεων, μη κρύβοντας την ανησυχία του, σύμφωνα με το newsit.gr

Κεντρική απόφαση η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους

Συζητήσεις πυροδοτεί και το γεγονός ότι τελικά δεν υπήρξε απόφαση για επαναφορά της μάσκας, κάτι που οπωσδήποτε θα αφορούσε όλη την κοινότητα, εμβολιασμένους και μη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κεντρική η απόφαση να μην επηρεαστεί στο ελάχιστο η καθημερινότητα των εμβολιασμένων, καθώς εκτιμήθηκε ότι αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις και δεν κάνουν το εμβόλιο.

Παράλληλα υπάρχουν κάποιες φωνές που αποδίδουν την απόφαση αυτή στον “φόβο” του πολιτικού κόστους, αλλά και σε “φόβο” ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε δυσαρέσκεια σε όσους έκαναν το καθήκον τους, κι ενώ τώρα τους ζητείται να κάνουν άμεσα την 3η, αναμνηστική δόση του εμβολίου, έτσι ώστε να μην “τιναχθεί στον αέρα” έστω αυτό το 61% της ανοσίας που έχει επιτευχθεί ως τώρα.

Παράλληλα, η υποχρέωση για rapid test για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια κ.α. προκαλούν την έντονη αντίδραση και των καταστηματαρχών, οι οποίοι μιλούν για ένα ακόμη “οικονομικό χτύπημα”.

Τα δύσκολα μέτρα που ζήτησαν Επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρκετοί οι Επιστήμονες που εισηγήθηκαν πιο σκληρά μέτρα, όπως η απαγόρευση της μουσικής στις "κόκκινες" περιοχές αλλά και απαγορευτικό στην είσοδο ανεμβολίαστων σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, "όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως.
Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων (super market), φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων".
Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές

Επιπλέον εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε σχέση με τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και το λουκέτο.

Ποινές προωθούνται και για τις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Ενίσχυση του ΕΣΥ ακόμη και με επίταξη γιατρών

Τέλος έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1300 κλίνες σε ΜΕΘ Covid αλλά και με γιατρούς και επικουρικό προσωπικό, ακόμη και με επίταξη αν χρειαστεί. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση κλινών για Covid περιστατικά.

Με αγκάθια οι έλεγχοι για τα rapid test στους ανεμβολίαστους. Πώς θα σκανάρονται σε καταστήματα, εστίαση και δημόσιο

Αλλάζει άρδην η ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου οπότε και εφαρμόζονται τα νέα μέτρα. Για να έχουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρόσβαση σε διάφορες δραστηριότητες θα πρέπει να κάνουν rapid test. Άλλωστε παντού θα απαιτείται rapid test για τους ανεμβολίαστους εκτός από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες.

Έλεγχοι και στους εμβολιασμένους

Όμως το ζήτημα είναι ότι θα δυσκολέψει και η ζωή των εμβολιασμένων καθώς πλέον και εκείνοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και μικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ο διαχωρισμός των πολιτών και η αναγνώριση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι θα είναι παντού για τα απαραίτητα έγγραφα με εξαίρεση τους τομείς που καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής και υγείας αλλά και στις εκκλησίες.

Οι έλεγχοι τόσο σε ανεμβολίαστους πολίτες για τα rapid test όσο και σε εμβολιασμένους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ουρές, ειδικά σε εμπορικά καταστήματα και mall αλλά ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Άλλωστε το app μέσω του οποίου ελέγχονται τα πιστοποιητικά και τα rapid test, απαιτεί κάποιο χρόνο για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του εγγράφου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα τονίζοντας πως θα αποτελέσουν άλλο ένα πλήγμα για το λιανεμπόριο.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Τα νέα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ενώ θα προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει τους νέους περιορισμούς.
Στους χώρους εργασίας όπου υποχρεωτικά πλέον θα προσέρχονται όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι με δύο rapid test την εβδομάδα ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους, οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο των ελέγχων ο οποίος και θα εξετάζει πριν την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο το rapid test, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr. Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να καταχωρείται και στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Όσοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της επιχείρησης, θα περνούν κανονικά στο χώρο εργασίας χωρίς έλεγχο.
Στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες θα οριστούν επίσης υπεύθυνοι που θα πρέπει να βρίσκονται στις εισόδους των κτιρίων προκειμένου να «σκανάρουν» με τη ψηφιακή εφαρμογή τα rapid test, είτε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα γίνεται και ταυτοποίηση των στοιχείων που εμφανίζονται στα τεστ αλλά και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού με την ταυτότητα του πολίτη.
Στους μικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο που θα κάνει τους ελέγχους πριν οι πολίτες καθίσουν σε τραπέζι.
Στα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια επίσης η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων πάντως και ειδικά των mall είναι πιθανό εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση πελατών, να καταγραφούν και ουρές αφού θα ελέγχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι πελάτες όσο και οι εμβολιασμένοι και μάλιστα με διπλό έλεγχο τόσο με σκανάρισμα του πιστοποιητικού όσο και της ταυτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.