Γυμναστική κατά φλεγμονής: Πόσα λεπτά χρειάζεται για να μειωθεί


Η γυμναστική αυξάνει τα ενδοκανναβινοειδή στο σώμα, τα οποία με την σειρά τους συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Nottingham διαπίστωσαν ότι η παρέμβαση με γυμναστική σε άτομα με αρθρίτιδα, δεν μείωσε απλώς τον πόνο τους, αλλά μείωσε επίσης τα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών, που ονομάζονται κυτοκίνες.


Η γυμναστική μειώνει τον πόνο και την φλεγμονή

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, «αλλάζοντας» το μικροβίωμα του εντέρου.

Η γυμναστική είναι γνωστό ότι μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά παθήσεων, όπως καρκίνος, αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς μειώνει τη φλεγμονή.

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια δρ Ana Valdes από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, εξέτασε 78 άτομα με αρθρίτιδα. Τριάντα οκτώ από αυτούς έκαναν 15 λεπτά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης κάθε μέρα για έξι εβδομάδες και 40 δεν έκαναν τίποτα.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που έκαναν γυμναστική όχι μόνο ανέφεραν μειωμένη ένταση πόνου αλλά είχαν επίσης περισσότερα ευεργετικά μικρόβια στο έντερο, που παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών και υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών.

Πώς σχετίζονται τα ενδοκανναβινοειδή


Η αύξηση των ενδοκανναβινοειδών συνδέθηκε άμεσα με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και στις αντιφλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται από μικρόβια του εντέρου που ονομάζονται SCFAS. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων του μικροβιώματος του εντέρου οφειλόταν στην αύξηση των ενδοκανναβινοειδών.

«Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η άσκηση αυξάνει τα ενδοκανναβινοειδή, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλές παθήσεις» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη:
Χαμογελάστε έστω και ψεύτικα και μειώστε το άγχος σας... Τι δείχνει νέα έρευνα

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.