«Μαύρο» ρεκόρ επταμήνου στους νεκρούς – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα


Η έκρηξη ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ειδικών, την ώρα, μάλιστα, που τα νοσοκομεία της χώρας είναι στα όριά τους, αν δεν τα έχουν ήδη ξεπεράσει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, η χώρα μας ξεπέρασε το φράγμα των 17.000 νεκρών, καθώς από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.012 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όλα αυτά ενώ η διασπορά των 6.682 νέων κρουσμάτων του 24ώρου ήταν εκτεταμένη (δείτε εδώ αναλυτικά τον χάρτη) κι ενώ ακόμα πέντε περιοχές άλλαξαν επίπεδο κινδύνου στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αναφορικά με τον κορονοϊό και από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) μπήκαν στο κόκκινο (επίπεδο 4).

Τα στοιχεία για τους νεκρούς

Το απόγευμα της Τετάρτης (17.11.2021), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 87 ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που καταγράφηκε τελευταία φορά στις 20 Απριλίου 2021. Από τότε μέχρι και τα μέσα του Μαΐου, ο αριθμός των θανάτων παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, στις 27 Απριλίου 92 νεκροί, στις 3 Μαΐου 134, στις 7 Μαΐου 63, ενώ από το τέλος του Μαΐου άρχισαν να μειώνονται (31 Μαΐου 41 νεκροί).

Τον Ιούνιο, οι θάνατοι ανά ημέρα ήταν σταθερά κάτω από 40, με χαρακτηριστικές ημερομηνίες την 16η Ιουνίου (13 νεκροί) και την 28η Ιουνίου (8 νεκροί).

Ο Ιούλιος μπήκε με μονοψήφιους αριθμούς (1η Ιουλίου 4 νεκροί, 15 Ιουλίου 6 νεκροί) και τα στοιχεία παρέμειναν θετικά μέχρι το τέλος του (31 Ιουλίου 17 νεκροί), με την εικόνα να παραμένει ίδια μέχρι τα μέσα του Αυγούστου (14 Αυγούστου 14 νεκροί). Ωστόσο, στο τέλος του Αυγούστου ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων που καταγράφονται στη χώρα μας αρχίζει να αυξάνεται ξανά (25 Αυγούστου 42 νεκροί, 31 Αυγούστου 22 νεκροί), με την αύξηση αυτή να συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο, όταν και οι νεκροί ήταν σταθερά πάνω από 30 ανά 24ωρο (1η Σεπτεμβρίου 47 νεκροί, 13 Σεπτεμβρίου 51 νεκροί).

Από τα μέσα του Οκτωβρίου παρατηρείται νέα αύξηση στους ημερήσιους θανάτους: ενδεικτικά στις 14 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 46, στις 25 Οκτωβρίου 54, στις 27 Οκτωβρίου 63 και στις 31 Οκτωβρίου 44 νεκροί.

Ο Νοέμβριος φάνηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες του ότι θα είναι δύσκολος. Ενδεικτικά, την 1η Νοεμβρίου καταγράφηκαν 52 θάνατοι, στις 8 Νοεμβρίου 65, στις 10 Νοεμβρίου 70, στις 14 και 16 Νοεμβρίου 80. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το διάστημα 1 – 16 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 9,293 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους στη χώρα μας και 87 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Πάμε για Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων;

Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή του νέου τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού, το οποίο θα γίνει την Πέμπτη 18.11.2021.

Με το μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στοχεύσει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθούν τα Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων».

Αυτό που θα τονίσει ο πρωθυπουργός στο αυριανό διάγγελμά του, δεν θα είναι η εξαγγελία νέων μέτρων, κάτι το οποίο τόνισε μιλώντας στο Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ωστόσο, αν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, τότε τα Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων» μοιάζουν μονόδρομος.

«Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει μερικούς νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι εκείνοι που είναι πλήρως εκτεθειμένοι στον ιό», αναφέρθηκε στο Mega.

Όλα αυτά ενώ αναμένεται και «απάντηση» από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία προκάλεσε και πολιτική κόντρα.


Με πληροφορίες από: newsit, Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.