Λινού και Τζανάκης: Self test σε εμβολιασμένους και διακοπή πολυήμερων σχολικών εκδρομών


Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι ΜΕΘ γεμίζουν με ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό. Παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί μια αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολιασμού, πολλές είναι οι φωνές των ειδικών που τονίζουν καθημερινά πως τα νέα μέτρα δεν αρκούν και πως πρέπει να γίνουν περισσότερα, ακόμα και στους εμβολιασμένους, ώστε η πανδημία του κορονοϊού να αναχαιτιστεί.

Self test ακόμα και σε εμβολιασμένους


Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Η ίδια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που να αφορούν και στους εμβολιασμένους και πρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία και να μεγαλώσουν οι αποστάσεις.

«Πρέπει να μειωθεί δραματικά το ποσοστό κάλυψης σε όλους τους χώρους όπου επιτρέπεται να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι, να αυξηθεί η τηλεργασία και να γίνει κάτι με τα σχολεία. Γιατί τα παιδιά δε νοσούν στην πλειονότητά τους, αλλά αυτά τα ίδια παιδιά μεταφέρουν τη νόσο και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους και δημιουργείται φαύλος κύκλος» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού.

Σημείωσε επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν self test ως μέσο αυτοδιάγνωσης, εφόσον και εκείνοι πρέπει, αν βρεθούν θετικοί, να μπουν σε καραντίνα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουμε σε μεγάλο βαθμό, αυτήν τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη μειονότητα του πληθυσμού, ενώ η πλειονότητα πιθανόν να μη νοσήσει σοβαρά, αλλά δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων επισήμως» εξήγησε.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων. Υπάρχει μελέτη η οποία δείχνει ότι ο κίνδυνος του να βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου είναι υπερπενταπλάσιος απ’ ό,τι με απόσταση άνω του ενός μέτρου. Κι εμείς επιτρέπουμε γενικώς συνωστισμό σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους για τους εμβολιασμένους, αλλά και εκεί ισχύει αυτός ο υψηλός κίνδυνος του να κολλήσουν. Και βεβαίως το επιτρέπουμε αυτό και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι επόμενο και αυτονόητο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά», τόνισε.

Να αναβληθούν οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές

Την εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 ή τα 11 χιλιάδες σε μία ημέρα, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλ. κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στον αριθμό των διασωληνωμένων, τόνισε ότι αυτός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600, ενώ σχετικά με το τωρινό πανδημικό κύμα σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του αλλά για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Όσο για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.

Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστρέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού: «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της υποχρεωτικότητας.Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.