Χωρίς νέα μέτρα τα Χριστούγεννα. Μείωση ισχύος Πιστοποιητικού Νόσησης στους 3+1 μήνα


Η αύξηση των εμβολιασμών «παγώνει» κάθε συζήτηση για νέα μέτρα της κυβέρνησης εν όψει των Χριστουγέννων για τους ανεμβολίαστους.

Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντικά και απομακρύνουν, για την ώρα, τα νέα μέτρα.

Μέσα σε μόλις 5 ημέρες από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις (από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι το βράδυ της Κυριακής) 60.000 πολίτες άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης, και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, «παγώνει» η συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών.

«Προς το παρόν δεν κρίνεται αυτό αναγκαίο. Αν δούμε ότι τα υγειονομικά, επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε θα το αξιολογήσουμε. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Επιπλέον η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα στην πορεία προς τις γιορτές, καθώς, εκτός από τους αυξημένους ρυθμούς στους εμβολιασμούς, υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις από την πλευρά των επιστημόνων για «αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας» ως τις 15-20 Δεκεμβρίου.
Πότε θα εξεταστούν νέα μέτρα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόνο στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση και κυρίως η πίεση στα νοσοκομεία δεν κριθεί ικανοποιητική, θα «ξεκλειδώσει» μέτρα.

Και συγκεκριμένα το εξής ένα: μπλόκο για τους ανεμβολίαστους και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Είναι μία παρέμβαση που έχει συζητηθεί από καιρό και είναι έτοιμη για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαία.

Μείωση ισχύος Πιστοποιητικού Νόσησης στους 3+1 μήνα

Μέσα στην εβδομάδα, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες (από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα) και να δίνεται 1 μήνας περιθώριο για το εμβόλιο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «Όμικρον»

Αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα και από τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Ασφαλής εικόνα θα υπάρχει ως τις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις αποτυπώνουν ότι ίσως δεν θα επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι καταγράφονται κυρίως ήπιες μορφές νόσησης παγκοσμίως, όπως εκτιμά και ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Διαβάστε επίσης:
Το «Βιάγκρα» είναι πλέον υποψήφιο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.