Γιορτές με μάσκες και χωρίς εκδηλώσεις. Έρχεται καραντίνα και για εμβολιασμένους. Τι θα γίνει με σχολεία, εργασία, εστίαση


Επιβεβαιώνονται τελικώς οι φόβοι των περισσότερων πολιτών ότι επανέρχονται περιορισμοί με νέα μέτρα σχεδόν σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, αφού θα περάσουμε γιορτές με περιορισμούς ενώ με το νέο έτος φαίνεται ότι έρχονται τα δύσκολα με αλλαγές στην εστίαση, στην εργασία, στα σχολεία ενώ στο τραπέζι είναι και η καραντίνα για τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι φόβοι για μεγάλη διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον οδηγεί την κυβέρνηση σε άμεση λήψη μέτρων τόσο στις γιορτές, όσο και μετά από αυτές, στις 3 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί της επιτροπής μετά από χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη, θα μελετήσει διεξοδικά σήμερα η κυβέρνηση σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά, στις 11:30 π.μ. από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Τα νέα μέτρα στις γιορτές


Οι φόβοι για τη Μετάλλαξη Όμικρον η οποία μάλιστα εντοπίσθηκε και στα λύματα της Θεσσαλονίκης χωρίς ακόμη να έχουν εντοπισθεί κρούσματα στην περιοχή, επισπεύδει τα μέτρα της κυβέρνησης. Άλλωστε οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν θέσει σε συναγερμό και την ελληνική κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου υγείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού, μέτρα που αναμένεται να υιοθετήσει και να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα προτείνουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events των Δήμων κλπ)
  • Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, την 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Αγώνες στα γήπεδα χωρίς οπαδούς, αλλά ούτως ή άλλως δεν διεξάγονται αυτήν την περίοδο λόγω των εορτών.

Νέα πιο σκληρά μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Όμως τα δύσκολα φαίνεται ότι έρχονται με τον νέο χρόνο οπότε και θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα θα εφαρμοσθούν μέτρα σε εργασία, εκπαίδευση, εμπόριο, ψυχαγωγία αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μάλιστα στο τραπέζι των ειδικών είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr και η καραντίνα για τους εμβολιασμένους εάν έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και θα κλειδώσουν οριστικά κοντά στα 28 με 29 Δεκεμβρίου είναι:
Πιθανότατα θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αφού στο τραπέζι των ειδικών έχει πέσει το θέμα της καραντίνας και για τους εμβολιασμένους. Μέχρι σήμερα εάν ένας πολίτης εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ ότι πρέπει να μείνει καραντίνα παρά μόνο εθελοντικά. Τα πρωτόκολλα όμως θα επικαιροποιηθούν και οι ειδικοί της επιτροπής εξετάζουν εάν θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να μένουν σε καραντίνα τις μισές ημέρες, δηλαδή 5 και όχι 10 ημέρες που ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί. Άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν. Κάτι που ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει από τον ΕΟΔΥ, την ώρα μάλιστα που οι έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη Μετάλλαξη Όμικρον.
Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στα σχολεία καθώς ήδη οι ειδικοί έχουν μελετήσει τι θα προτείνουν. Ειδικότερα οι επιστήμονες της επιτροπής εισηγούνται να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων που εντοπίζονται στον μαθητικό πληθυσμό.

Παρότι θα επιθυμούσαν να υπάρχει περιορισμός των μαθητών στην τάξη ή να πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής πρωί βράδυ, ή ανά εβδομάδα με τηλεκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να συμφωνεί.

Γι αυτό, σύμφωνα με το ethnos.gr οι ειδικοί της επιτροπής, θα εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό.


Σήμερα με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.

Στην εστίαση από την άλλη, θα επανέλθουν σειρά μέτρων:

Σε πρώτη φάση θα μειωθεί η πληρότητα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Προς ώρας τα κυβερνητικά στελέχη μελετούν εάν μπορεί να εφαρμοσθεί άλλη πληρότητα σε κέντρα διασκέδασης και άλλη σε εστιατόρια και καφετέριες όπου υπάρχουν μόνο καθήμενοι. Πάντως, αν η κατάσταση χειροτερέψει λόγω της Μετάλλαξης Όμικρον, είναι πιθανό να δούμε και πάλι πληρότητα κοντά στο 50%

Νέα μέτρα αναμένεται να δούμε και στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι, με το ανώτατο όριο τα 6 άτομα να είναι και πάλι στη συζήτηση, όπως ίσχυε σε προηγούμενους περιορισμούς.

Παράλληλα αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση είναι και το θέμα της μουσικής.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, αναμένεται να κουρευτεί άρδην.

Στελέχη της κυβέρνησης εισηγούνται το ωράριο να είναι είτε μέχρι τα μεσάνυκτα είτε μέχρι τις 23:00, αλλά προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί η τελική ώρα.

Τέλος οι ειδικοί θα εισηγηθούν νέα μέτρα και για τους χώρους εργασίας, ξεκινώντας με την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας στο 50% από 20% που είναι σήμερα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους με πολύ προσωπικό.

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

 Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.