Ανατροπή: Aλλαγές στα μοριακά και τα rapid test για όσους έρχονται στην Ελλάδα


Με μοριακό έλεγχο 72 ωρών αλλά και rapid test 24 ωρών θα επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού την ώρα που η χώρα μετρά 14 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.
Όπως εξήγησε η κ. Γκάγκα, πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο και η προθεσμία του είναι την περίοδο των Χριστουγέννων, επισημαίνοντας ότι θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων

Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά στην Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε.

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.

Πού εντοπίζονται τα 14 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Συνολικά 14 νέα στελέχη της μετάλλαξης Omicron εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Τρία σε εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και 11 εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου (7), της Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1). Άλλα 3 είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες φτάνοντας συνολικά τα 17 κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.173 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 06 Νοεμβρίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021.
Από τον έλεγχο των 1.173 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.144 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC).
Εκ των 1.144 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.130 αφορούν στο στέλεχος Delta, και 14 αφορούν στο Omicron.
Δεκατρία εκ των 1.130 στελεχών Delta αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες της Αργολίδας (7), του Λασιθίου (3), του Πειραιώς (2), και των Σερρών (1).
Τα 14 στελέχη Omicron εντοπίστηκαν σε τρία εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου (7), της Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.