Απαγορεύτηκε το πρόσθετο Ε171: Σε ποια τρόφιμα χρησιμοποιείται


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων (E171), λόγω ανησυχίας για πιθανή καρκινογόνο δράση.
Η απαγόρευση θα ισχύσει μετά από εξάμηνη μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι, από φέτος το καλοκαίρι, το εν λόγω πρόσθετο δεν θα μπορεί πλέον να προστίθεται στα τρόφιμα.

«Με τη σημερινή απαγόρευση, αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές. Βασίζομαι στις αρχές των κρατών-μελών για τη συνεργασία τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων θα τερματίσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα» δήλωσε την Παρασκευή η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση του Ε171 είχε εγκριθεί ομόφωνα από τις χώρες-μέλη το φθινόπωρο.

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι μια από τις λευκότερες γνωστές ουσίες και χρησιμοποιείται ευρέως σε χρώματα, καλλυντικά, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα.

Στη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιείται για να δώσει λευκό χρώμα σε πολλά προϊόντα, από αρτοσκευάσματα και επάλειψη σάντουιτς μέχρι σούπες, σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας και συμπληρώματα διατροφής.

Σε πολλές περιπτώσεις το διοξείδιο του τιτανίου προστίθεται υπό τη μορφή νανοσωματιδίων, τα οποία λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να εισχωρούν σε ιστούς και στην κυκλοφορία του σώματος.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θεωρεί ότι το διοξείδιο του τιτανίου είναι πιθανό καρκινογόνο όταν εισπνέεται, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου προκαλούν φλεγμονή και γενετικές βλάβες σε πειραματόζωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.