Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα: Γιατί το να κολλήσουμε επί τούτου είναι πολύ κακή ιδέα


Με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι η νόσηση από μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι ηπιότερης μορφής από αυτήν της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η Όμικρον δεν προκαλεί λοιμώξεις στο αναπνευστικό του ασθενούς, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί να μην κολλήσουν τώρα, που η μετάλλαξη βρίσκεται σε έξαρση, ώστε να το περάσουν ελαφρά, και να αποκτήσουν ανοσία.
Μιλώντας στο CNN, ο διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης για τον Εμβολιασμό στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, Πολ Όφιτ, είπε ότι, η επί τούτου νόσηση με Όμικρον «είναι εξωφρενική». «Είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά», συμπλήρωσε ο διευθυντής της ιατρικής σχολής του Northwestern University, Δρ. Ρόμπερτ Μέρφι. «Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη και κυκλοφορεί μεταξύ κάθε ομάδας ανθρώπων – εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, αντιεμβολιαστές. Είναι τρελό, θα ήταν σαν να παίζεις με εκρηκτικές ύλες», συμπλήρωσε. Αντιθέτως με αυτό που πολλοί πιστεύουν, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι ένα κοινό κρυολόγημα, και η διασπορά της στην κοινότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους νοσούντες, τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή αλλά και τη δημόσια υγεία. Οι ειδικοί, παρέθεσαν 5 λόγους για τους οποίους δεν είναι καλή ιδέα να κολλήσετε μετάλλαξη Όμικρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαγιορκίνης: Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση από τη μετάλλαξη Όμικρον. Αναμονή 2 μήνες να κλείσει ο κύκλος


Δεν πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα

Υψηλός πυρετός, μυαλγίες, πρησμένοι λεμφαδένες, πονόλαιμος και βαριά συμφόρηση, αναφέρονται συχνά ακόμη και σε πιο ήπιες περιπτώσεις νόσησης με Όμικρον, σύμφωνα με τον Δρ. Μέρφι. «Δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα. Είναι μία αρρώστια δυνητικά απειλητική για τη ζωή των νοσούντων», εξήγησε. Πρόσφατη μελέτη του ECDC που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από ένα εκατοπμμύριο ασθενείς, έδειξε ότι ο κίνδυνος η έκβαση της νόσησης να είναι σοβαρή, ήταν υψηλότερος σε άνω των 65, ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ή άτομα που είχαν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες παθήσεις: διαβήτη ή χρόνια νεφρική, καρδιακή, πνευμονική, νευρολογική ή ηπατική νόσο. Ακόμα και ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα, όμως, μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, σύμφωνα με τον ειδικό. Είναι αλήθεια ότι, σε περίπτωση που κάποιος κολλήσει Όμικρον, συγκριτικά με την Δέλτα, έχει μικρότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί, να μπει σε ΜΕΘ ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, και να πεθάνει. Αυτό ισχύει για κάθε ηλικιακή ομάδα, Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μία σοβαρή αρρώστια. Απλώς είναι λιγότερο σοβαρή. Η πιθανότητα θανάτου του ασθενή, όμως, δεν είναι 0%.

Μπορεί να υποφέρετε από Long Covid

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα ασθενών που πέρασαν κορονοϊό. Μελέτες δείχνουν ότι, περίπου το 80% αυτών ανακτά τις αισθήσεις του μέσα σε ένα μήνα από τη νόσηση. Άλλοι, όμως, εξακολουθούν να μην έχουν γεύση και όσφρηση για έξι μήνες ή και περισσότερο. Οι λιγότερο τυχεροί μπορεί να μην ανακτήσουν τις δύο αισθήσεις τους ποτέ. Και αυτά είναι τα πιο ήπια συμπτώματα του Long Covid. Μεταξύ των πιο επώδυνων οι ειδικοί αναφέρουν τη δύσπνοια, την έντονη κόπωση, τον πυρετό, τη ζάλη, τις διάρροιες, τις αρρυθμίες, τους μυϊκούς και κοιλιακούς πόνους, τις αλλαγές στη διάθεση και τις δυσκολίες στον ύπνο. Στις σοβαρότερες μορφές του, ο Long Covid μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά, καθώς και την ψυχική υγεία των ασθενών. Επειδή ακόμα ο Long Covid και ο μοναδικός τρόπος που δρα στον κάθε ασθενή, δεν μπορεί να κατανοηθεί από τους επιστήμονες, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες της Όμικρον στον οποιοδήποτε.

Διασπείρετε τον ιό και σε παιδιά

Τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμού παιδιών 12 – 17 ετών είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ, τα παιδιά ηλικίας 5 – 11 έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στη μάχη κατά της Όμικρον βασικός σύμμαχος είναι οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι, οποιαδήποτε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μικρά παιδιά, με τα οποία, είτε έρχεστε απευθείας σε επαφή, είτε κινδυνεύουν να κολλήσουν από άλλους ενήλικους του περιβάλλοντός τους, με τους οποίους έρχεστε σε επαφή. Τα δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής δείχνουν σαφώς ανοδική τάση των λοιμώξεων σε παιδιά η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την κορύφωση των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Αυξάνετε την πίεση στο Σύστημα Υγείας

Οποιαδήποτε μετάλλαξη του κορονοϊού διασπείρεται, ουσιαστικά παρατείνει την πανδημία, και καταπονεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή, η αύξηση κρουσμάτων που οφείλεται στην υψηλότατη μεταδοτικότητα της Όμικρον, έχει φέρει, σε όλες τις χώρες, ρεκόρ νοσηλειών. Ταυτόχρονα, εκτός από τους υγειονομικούς σε αναστολή, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν και ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς, οι πρώτης γραμμής εργαζόμενοι, κολλάνε και νοσούν και οι ίδιοι από κορονοϊό, είτε υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα, μετά την έκθεσή τους σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Καλό είναι να μην προκαλείτε την τύχη σας

Πότε ακριβώς ήταν καλή ιδέα να κολλήσουμε οποιαδήποτε αρρώστια επί τούτου; Ακόμα και στην περίπτωση των παιδικών ασθενειών, όπως η ανεμοβλογιά, στην οποία πολλοί εκτεθήκαμε επί τούτου, το σκεπτικό πίσω από την έκθεση ήταν, ακριβώς, ότι στην παιδική μορφή της, η ανεμοβλογιά είναι πολύ λιγότερο επίπονη και σοβαρή από τη νόσηση σε ενήλικες.


πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.