Ισραήλ: Στο τραπέζι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ποια η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου;


Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, είναι πιθανό να εισηγηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πράσινο πιστοποιητικό (σε άλλες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό ή έχουν πρόσφατα βρέθηκαν αρνητικοί, μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ετοιμάζεται να προτείνει κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το υπουργείο Υγείας

Πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι άσκοπο, δεδομένου του σημερινού υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κορονοϊό στο Ισραήλ. Ορισμένοι προειδοποίησαν μάλιστα ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.

Παρόλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για άλλη μια εβδομάδα, στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μέχρι την 1η Μαρτίου.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι η παράταση αποσκοπούσε κυρίως στο να δοθεί χρόνος στο υπουργείο να οριστικοποιήσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι η πιθανή κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τουλάχιστον η μεγάλη μείωση του αριθμού των χώρων όπου απαιτείται. Το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορονοϊό αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχίζει από σήμερα η κατ' οίκον διάθεση των χαπιών Merck για τον κορονοϊό. Ποιους αφορά


«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε ποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε μια πηγή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

Η πηγή δήλωσε ότι το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κορονοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση. Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο άσχετο, μεταδίδει η Haaretz.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστούμε στον εμβολιασμό ή στην ανάκαμψη από τον ιό για την πρόληψη των μολύνσεων. Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό», κατέληξε την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον κορονοϊό. Αντίθετα, ανέφερε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μασκών».

Ομοίως, σε συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεδομένης της αλλαγής στην εικόνα της νοσηρότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμό δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική λύση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε εσωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «να δημιουργηθεί μια ψευδής αίσθηση προστασίας στους κατόχους του πιστοποιητικού, ιδίως σε δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.