Γονίδιο υπερδιπλασιάζει το κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό


Γονίδιο που φαίνεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από covid, ισχυρίζονται ότι εντόπισαν ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Μπιαλιστόκ της Πολωνίας.
Μάλιστα το συγκεκριμένο γονίδιο φέρεται, σύμφωνα με τους Πολωνούς επιστήμονες, να είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρή νόσηση μετά την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το συγκεκριμένο γονίδιο εμφανίζεται περίπου στο 14% του πολωνικού πληθυσμού, σε σύγκριση με το 8% - 9% του πληθυσμού στο σύνολο της Ευρώπης και του 27% του πληθυσμού της Ινδίας, δήλωσε ο Μάρτσιν Μονιούσκο επικεφαλής καθηγητής του προγράμματος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης τη σημασία γενετικών παραγόντων για το πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από την Covid-19, ενώ το Νοέμβριο Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι εντόπισαν μια εκδοχή ενός γονιδίου που μπορεί να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εξασθένησης των πνευμόνων από την Covid-19.

Με την ανακάλυψή τους οι Πολωνοί επιστήμονες ελπίζουν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο. Θεωρούν πως αν εντοπίσουν αυτούς που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, θα τους ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν και θα τους δώσουν πρόσβαση σε επιλογές πιο εντατικής θεραπείας σε περίπτωση μόλυνσης.

«Έπειτα από περισσότερο από ενάμισι χρόνο δουλειάς, έγινε δυνατό να εντοπίσουμε ένα γονίδιο υπεύθυνο για προδιάθεση σοβαρής νόσησης (από τον κορονοϊό)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζιέλσκι. «Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον θα μπορούμε να εντοπίζουμε ανθρώπους με προδιάθεση να νοσήσουν σοβαρά από την Covid», πρόσθεσε.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.