Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Πότε υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές


Σύμφωνα με μία νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που έχουν κορονοϊό προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους είναι πιο ευάλωτες και πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, σε σχέση με όσες μολύνονται από τον ιό σε πιο αρχικά στάδια της κύησης ή με εκείνες που δεν έχουν μολυνθεί.

Οι ερευνητές καλούν τις έγκυες να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα και να μην διστάζουν.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πρόωροι τοκετοί, οι θνησιγένειες και οι θάνατοι νεογέννητων είναι σαφώς συχνότεροι στις γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μέσα σε διάστημα 28 ημερών ή λιγότερων πριν τη γέννα. Επίσης, το σύνολο των θανάτων των μωρών και η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών επιπλοκών που απαιτούν εισαγωγή σε ΜΕΘ συμβαίνουν σε ανεμβολίαστες εγκύους.

Τι έδειξαν τα στοιχεία

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Σκωτίας (Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Αμπερντίν, Σεντ Άντριους, Στραθκλάιντ) και του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Στοκ του Ινστιτούτου Usher του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για όλες τις έγκυες στη Σκωτία μεταξύ Μαρτίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 (συνολικά 144.546 κυήσεις 130.875 γυναικών). Από την αρχή των εμβολιασμών στη Σκωτία έχουν εντοπιστεί συνολικά σχεδόν 5.000 περιπτώσεις Covid-19 σε έγκυες, από τις οποίες τρεις στις τέσσερις (77%) ήταν ανεμβολίαστες, το 12% είχαν κάνει μόνο μία δόση (ή διαγνώστηκαν με κορονοϊό σε απόσταση μικρότερη των 14 ημερών από τη δεύτερη δόση), ενώ το 11% ήταν εμβολιασμένες με δύο δόσεις.

Οι θάνατοι μωρών συνέβησαν σε γυναίκες που ήταν ανεμβολίαστες τη στιγμή της λοίμωξης


Επίσης διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα θανάτου μωρού που είχε γεννηθεί μέσα σε 28 μέρες από τη μόλυνση της μητέρας του με Covid-19 ήταν περίπου 23 ανά 1.000 τοκετούς, έναντι 6 ανά 1.000 τοκετούς στον γενικό πληθυσμό γυναικών (χωρίς Covid) στη Σκωτία στη διάρκεια της πανδημίας, συνεπώς η πιθανότητα θανάτου του μωρού λόγω επιπλοκών της Covid-19 είναι σχεδόν πενταπλάσια.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο

Η μελέτη βρήκε, ακόμη, ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ ήταν σημαντικά συχνότερη στις έγκυες με Covid-19 που ήταν ανεμβολίαστες τη στιγμή της διάγνωσής τους με κορονοϊό, σε σχέση με τις εμβολιασμένες έγκυες. Το 98% των γυναικών με Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι οποίες χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ήταν ανεμβολίαστες.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.