Χειλάς - κορονοϊος: Επειδή πάνε καλά οι εμβολιασμοί, η Άνοιξη, θα είναι μια "Άνοιξη" για όλες τις κοινωνίες


Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί ένα βήμα προς την ενδημικότητα του κορονοϊού εξέφρασε ο επιμελητής Α’ Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.
«Βλέπουμε μια ταχύτατη, ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων και μολύνσεων. Προς το παρόν δε βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στις σκληρές εκβάσεις, όπως είναι οι νοσηλείες, είτε σε απλές κλίνες είτε στις ΜΕΘ, και οι θάνατοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι παρατηρείται μια αύξηση στις προσελεύσεις στα επείγοντα, που έχουν τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί. «Θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα σε 15-20 ημέρες, ωστόσο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το υγειονομικό σύστημα θα αντέξει παρά τα προβλήματα που έχει», επισήμανε ο κ. Χειλάς.

Όπως εξήγησε, δεν προκαλεί «σοκ και δέος» ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις νοσηλείες.

«Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανάγκη για νοσηλεία μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη Δέλτα και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους. Ωστόσο, ο εμβολιασμένος έχει μηδαμινή πιθανότητα να νοσηλευτεί. Άρα, όταν έχουμε 5.000 κρούσματα από τη Δέλτα θα έχουμε για παράδειγμα 100 νοσηλείες. Όταν θα έχουμε 50.000 νέες διαγνώσεις από την Όμικρον θα έχουμε πάλι 100-150 νοσηλείες, επειδή ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος. Αν ο πληθυσμός ήταν ανεμβολίαστος θα έπρεπε να έχουμε 1.000 περίπου κλίνες κάθε μέρα», διευκρίνισε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν περάσουμε αυτόν τον μήνα και το υγειονομικό σύστημα αντέξει, σιγά σιγά η πίεση θα αποκλιμακωθεί. «Επειδή πάνε καλά οι εμβολιασμοί, με το που θα μπει η Άνοιξη, θα είναι μια Άνοιξη για όλες τις κοινωνίες», προέβλεψε.

Ωστόσο, ο κ. Χειλάς τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνουμε διαρκώς χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται, διότι έτσι διακυβεύεται και η περίπτωση εκείνη να κάνει μια ακραία μετάλλαξη που μπορεί να είναι λιγότερο μεταδοτική, αλλά πολύ περισσότερο νοσογόνος.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν και σε όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, να κάνουν και την αναμνηστική.

Διαβάστε ό,τι σας ενδιαφέρει για την Υγεία, ΕΔΩ 

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.