Florona - Delmicron: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από συλλοιμώξεις


Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που προκαλεί τσουνάμι κρουσμάτων σε Ελλάδα αλλά και όπου αλλού έχει εμφανιστεί, δύο ακόμη όροι έκαναν την εμφάνισή τους στις απαρχές του 2022. Πρόκειται για τη florona και τη Delmikron.

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί πως ότι και οι δύο όροι δεν αναφέρονται σε κάποιο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, αλλά σε συνύπαρξη του στελέχους Όμικρον είτε με το στέλεχος Δέλτα (Delmicron) είτε με την εποχική γρίπη (Florona).

Τα στοιχεία για τη florona

Πολύ πρόσφατα αναφέρθηκε στο Ισραήλ η περίπτωση μιας εγκύου που προσήλθε στο νοσοκομείο για τοκετό και διαγνώσθηκε με παράλληλη λοίμωξη COVID-19 και γρίπης (florona). Η ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί για κανέναν από τους δύο ιούς. Παρόλο που ο όρος florona μπορεί να προέκυψε πρόσφατα, η συλλοίμωξη δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για την ιατρική κοινότητα. Ο κορονοϊός και ο ιός της γρίπης μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή με την κοντινή επαφή σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή/και αερολύματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του πτερνίσματος. Οι δύο λοιμώξεις έχουν κοινά συμπτώματα όπως βήχας, πυρετό και καταρροή. Διαφορετικές δοκιμασίες PCR για τον ιό της γρίπης και για τον κορονοϊό μπορεί να αποσαφηνίσουν σε κάθε περίπτωση την αιτιολογία των συμπτωμάτων. Και οι δύο λοιμώξεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πολυ-οργανική ανεπάρκεια, καρδιακά συμβάματα, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού έρχεται στην Ελλάδα. Πότε καταφτάνουν τα 5.000 χάπια της Merck


Τι ισχύει για τη Delmicron

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με συνυπάρχουσες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο COVID-19 και μάλιστα είναι πιθανό να νοσήσουν ταυτόχρονα και από δύο επικρατούντα στελέχη του SARS-CoV-2, δηλαδή το Όμικρον και το Δέλτα.

Η συλλοίμωξη με τα δύο στελέχη, δηλαδή η Delmicron μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Και αυτό ισχύει γιατί μπορεί το στέλεχος Όμικρον να είναι το κυρίαρχο, ωστόσο το στέλεχος Δέλτα δεν έχει εκλείψει. Στο γενικό πληθυσμό η πιθανότητα της ταυτόχρονης λοίμωξης με δύο στελέχη κορονοϊού είναι χαμηλή, ωστόσο σε περιπτώσεις συνωστισμού μπορεί να συνυπάρχουν κρούσματα τόσο Δέλτα όσο και Όμικρον. Εάν τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό βρεθούν στο πλήθος, θα εκτεθούν πιθανότατα και στα δύο στελέχη και μπορεί να εμφανίσουν κλινική νόσο και από τα δύο στελέχη. Τα συμπτώματα είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός των συμπτωμάτων από τα δύο στελέχη και περιλαμβάνουν εμπύρετο, βήχα, ανοσμία, αγευσία, πονοκέφαλο, καταρροή και πονόλαιμο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα νεότερα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.