Τουλάχιστον 150 παιδιά και νεαροί ενήλικες εκδήλωσαν το σοβαρό σύνδρομο MIS στην Ελλάδα


Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο έχει οδηγήσει περίπου 30 άτομα στην εντατική και έχει προκαλέσει σε 60 μυοκαρδίτιδα 
Πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα

Φως στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω της λοίμωξης Covid-19 (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS) που έχει εκδηλωθεί σε τουλάχιστον 150 ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες (και) στη χώρα μας, οδηγώντας μάλιστα περίπου 30 στην Εντατική και προκαλώντας σε 60 μυοκαρδίτιδα, επιχειρούν να ρίξουν οι επιστήμονες.

Το πλέον πρόσφατο, αλλά σίγουρα όχι τελευταίο, περιστατικό MIS που καταγράφηκε αφορά έναν 12χρονο από τη Λέσβο ο οποίος διακομίστηκε με πνευμονική εμβολή προχθές στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» όπου και νοσηλεύεται στην Εντατική, όχι διασωληνωμένος, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Οι γιατροί του Παίδων συσχέτισαν, μετά την ολοκλήρωση απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, την ήπια λοίμωξη covid-19 που είχε εμφανίσει προ 15νθημέρου το αγόρι με το σύνδρομο MIS.

Εννέα παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με ήπια συμπτώματα που αποδίδονται στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Τα παιδιά είχαν νοσήσει με κορονοϊό και ήταν ανεμβολίαστα.

Δείτε επίσης :
Survivor spoiler 8-2: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Αυτός ο παίκτης φεύγει


Όπως διευκρίνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή (07/02/2022) ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, 50 παιδιά έχουν παρουσιάσει MIS-C και τα υπόλοιπα έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C. Ένα περιστατικό κατέληξε σε θάνατο και αφορούσε 14χρονο παιδί με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με το Newsbomb.gr. Η πλειονότητα, πάντως, των περιπτώσεων δεν φτάνει καν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς τα παιδιά διαγιγνώσκονται σωστά και έγκαιρα και λαμβάνουν κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι ένα περιστατικό στις 1.500 λοιμώξεις. Ο εμβολιασμός, όμως, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C σύμφωνα με μελέτες και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό έναντι της covid-19 και των παιδιών. «Θα ήθελα να θυμίσω ότι στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη σύσταση του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ήταν κυρίως η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών από την λοίμωξη με τον κορονοϊό» δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μέσα από την καταγραφή των δεκάδων περιστατικών στα νοσοκομεία και τη συλλογή των ιατρικών δεδομένων για το σύνδρομο που εμφανίστηκε λίγο μετά την πανδημία, τον Μάιο του 2020, οι Έλληνες ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σύνδρομο που σχετίζεται με τη λοίμωξη covid-19 και αναζητούν ασταμάτητα απαντήσεις για την έγκαιρη διάγνωσή του και τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Το οριστικό κι αμετάκλητο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ένα: ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού αποτελεί τον μόνο σίγουρο τρόπο για να αποτραπεί το επικίνδυνο αυτό για τη ζωή των ανηλίκων σύνδρομο. «Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό» επανέλαβε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Tην προστασία του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού και των επιπλοκών από τη μόλυνσή του, όπως το σύνδρομο MIS, στον ανήλικο πληθυσμό επισημαίνει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Τσολιά. «Με τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 χρόνων που ξεκίνησε το καλοκαίρι κι έχει φτάσει το 56,4% και στη συνέχεια εκείνων ηλικίας 12-14 χρόνων που ανέρχεται στο 43%, διαπιστώσαμε μείωση στις νοσηλείες σοβαρών περιστατικών λόγω covid. Το ίδιο θα συμβεί όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού και της ηλικιακής ομάδας 5-11 χρόνων που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, είναι σαφές πως εφόσον ο εμβολιασμός προστατεύει από την νόσο covid, θα προστατεύσει και από τις επιπλοκές της όπως είναι το εν λόγω σύνδρομο» λέει μιλώντας στο ΘΕΜΑ η κυρία Τσολιά.

Στην Ελλάδα με βάση τα γνωστά και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους καταγράφεται 1 περιστατικό ΜΙS ανά 1.500 θετικά κρούσματα, λέει η ειδικός. Και από τα διαθέσιμα υπό μελέτη στοιχεία προκύπτει πως το σύνδρομο εμφανίζεται περισσότερο σε αγόρια, ενώ σε ό,τι αφορά τη διάμεση ηλικία των περιστατικών είναι τα 8 έτη. «Έχουν καταγραφεί περιστατικά σε μωρά μέχρι νεαρούς ενήλικες 19 χρόνων. Ένα στα 5 περιστατικά χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Εντατική και ένα 1 στα 10 εμφάνισε ανευρύσματα. Το 40% των ανηλίκων με το σύνδρομο MIS εμφάνισε μυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα από την αντιμετώπιση των περιστατικών, η πρόγνωση είναι καλή, εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως και λάβουν θεραπεία στο νοσοκομείο» αναφέρει η καθηγήτρια. Θανατηφόρα έκβαση είχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένα περιστατικό του συνδρόμου.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης νόσου Covid-19, ωστόσο κάποια υποκείμενα νοσήματα τα καθιστούν πιο ευάλωτα για τη νόσηση και για την εμφάνιση επιπλοκών στη συνέχεια όπως το σύνδρομο MIS. Για παράδειγμα, αναφέρονται ως τέτοια υποκείμενα νοσήματα η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Το MIS έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

«Το σύνδρομο εκδηλώνεται 2-8 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη covid. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό που επιμένει, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς ώστε να αναζητήσουν οδηγίες από τον παιδίατρο. Για τη διάγνωση του συνδρόμου δεν αρκεί μόνο η κλινική εικόνα, απαιτούνται ακτινοσκοπικές, υπερηχογραφικές και εργαστηριακές εξετάσεις» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας. Η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση θεραπείας (στους ασθενείς δίδονται γ-σφαιρίνη και κορτιζόνη) οδηγούν στην αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που προκαλεί το σύνδρομο MIS στον οργανισμό μετά την εισβολή του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.