Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε σε άγρια ζώα. Κίνδυνος να «επιστρέψει» πιο ισχυρός ο ιός στους ανθρώπους


Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε και στην άγρια ζωή, και συγκεκριμένα σε ταράνδους σε περιοχή της Νέας Υόρκης.
Πρόκειται για το πρώτο ζώο στο οποίο εντοπίζεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη, ενώ, ως γνωστόν, ο κορονοϊός έχει προσβάλει στο παρελθόν και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Την ανακάλυψη αυτή έκαναν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Πενσιλβανίας, του Σικάγου και άλλων ερευνητικών ινστιτούτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από αίμα 131 ταράνδων, που τα συνέλεξαν από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Όπως διαπίστωσαν, το 15% των ζώων είχαν αναπτύξει αντισώματα για τον Covid-19, ενώ στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι είχαν κολλήσει συγκεκριμένα τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ορισμένα από τα ζώα πιθανότατα είχαν κολλήσει κορονοϊό και στο παρελθόν, γεγονός που δείχνει τη δυνατότητα της μετάλλαξης Όμικρον να υπερβαίνει το ανοσοποιητικό σύστημα των οργανισμών.

Τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς οι τάρανδοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον Covid-19. Τον Ιανουάριο του 2021 βρέθηκε ότι το 80% των ταράνδων στην πολιτεία της Iowa είχαν νοσήσει από τον ιό.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τάρανδοι κόλλησαν από ανθρώπους, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος και ο μηχανισμός που συνέβη αυτό.

Όπως τόνισε ο μικροβιολόγος Vivek Kapur, που συμμετείχε στη μελέτη, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι ανησυχητικά, καθώς η «κυκλοφορία» του ιού στα ζώα μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθεί, αλλά και να «επιστρέψει» πιο ισχυρός στους ανθρώπους στο μέλλον.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.