Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί για την άρση επιπλέον μέτρων. Τέλος οι μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους;


Την πορεία της πανδημίας και τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα αναμένεται να εξετάσουν στη σημερινή τους συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της νέας άρσης μέτρων να βρίσκεται η χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα αυτό που πιθανότατα θα εξεταστεί είναι το αν και κατά πόσο πρέπει να αρθεί το μέτρο της καθολικής και υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό που αναμένεται να συζητηθεί για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι αυτό που εφαρμόστηκε και πέρσι το καλοκαίρι. Να υπάρξει, δηλαδή, σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον τουρισμό και συγκεκριμένα, αυτά που σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία.Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να συζητηθεί και η αύξηση της χωρητικότητας στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και τα επιβατηγά αυτοκίνητα.

Θέματα διεύρυνσης της χωρητικότητας σε πολλούς χώρους αναμένεται να τεθούν γενικότερα επί τάπητος στις συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, από σήμερα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ αυτών εντάσσεται, η περαιτέρω αύξηση των θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και η αύξηση του αριθμού πελατών -με την ταυτόχρονη μείωση του κανόνα της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου που ισχύει σήμερα- σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται μετά τον Απρίλιο


Με την σταδιακή άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων θα φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στη χώρα μας να ξεκινήσουν να συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές, ώστε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. "Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα", δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έως τότε και εκτός απροόπτου θα έχει αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η επιδημία, γεγονός που θα επιτρέψει να συμβούν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην κανονικότητα.

Τα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως, εάν δεν πιέζεται το υγειονομικό σύστημα με αυξημένες βαριές νοσηλείες και εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει ανάγκη τήρησης μέτρων και αυστηρών πρωτοκόλλων.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε σε ημερίδα και αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον καθώς και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως εξήγησε, αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού, που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.