Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά. Τα 7 συμπτώματα που απαιτούν προσοχή. Τι λένε οι παιδίατροι


Ανησυχία στους γονείς μικρών παιδιών προκαλεί το νέο σύνδρομο MIS-C, που συνοδεύει τη νόσηση από κορονοϊό.


Το MIS-C (Multisystem inflammatory syndrome in children) ουσιαστικά σημαίνει «πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά» και, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες, έχει παρατηρηθεί σε τουλάχιστον 100 περιστατικά στην Ελλάδα.

Τι είναι το MIS-C και τι συμπτώματα έχει; Πότε εκδηλώνεται και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

«Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι το MIS-C δεν είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο και πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τον θάνατο κάποιου παιδιού. Όμως είναι σοβαρό και δεν πρέπει να το υποτιμούμε, καθώς απαιτεί, σχεδόν όλες τις φορές, την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

MIS-C: Ποια όργανα προσβάλλονται

Σύμφωνα με τον Κώστα Νταλούκα, «το MIS-C προϋποθέτει νόσηση από Covid ή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, έναν μήνα τουλάχιστον πριν. Είναι ένα σύνδρομο που αφορά πολλά συστήματα, δηλαδή προκαλεί φλεγμονή πολλών συστημάτων».


Όπως εξηγεί, τα βασικά συστήματα - όργανα που προσβάλλονται με το MIS-C, είναι:

 • πνεύμονες
 • γαστρεντερικό
 • καρδιά
 • εγκέφαλος
 • νεφρά
 • δέρματος
 • κεντρικό νευρικό σύστημα

«Το MIS-C εκδηλώνεται με συμπτώματα από αυτά τα συστήματα. Ένα παιδί δηλαδή που κόλλησε κορωνοϊό ή ήρθε σε επαφή με κρούσμα και το πέρασε ασυμπτωματικά έχει αυτή τη μικρή πιθανότητα, τρεις εβδομάδες με έναν μήνα μετά να παρουσιάσει συμπτώματα φλεγμονής από αυτά τα όργανα», προσθέτει ο Κώστας Νταλούκας.

Τα συμπτώματα του MIS-C που πρέπει να σημάνουν «καμπανάκι»

Σύμφωνα με τον Κώστα Νταλούκα, τα συμπτώματα που πρέπει να σημάνουν «καμπανάκι» στους γονείς για την πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου MIS-C είναι τα εξής:

 • πυρετός (συχνά υψηλός)
 • διάρροιες
 • εμετοί
 • εξανθήματα στο δέρμα
 • πόνος στο στήθος
 • λαχάνιασμα/ζαλάδα
 • αιμορραγία στα μάτια

Οι γονείς, συνεχίζει, «θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι 3-4 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Αν δουν συμπτώματα τέτοιου τύπου θα πρέπει αμέσως να μιλήσουν με τον παιδίατρο».

Το πιο τρομακτικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι πολλά -ή και όλα- από τα παραπάνω συμπτώματα του MIS-C μπορεί να εκδηλωθούν ταυτόχρονα.

«Το παιδί μπορεί επίσης να εμφανίσει λήθαργο, υπνηλία, να δείχνει σε κακή κατάσταση γενικά, το δέρμα του να είναι άσπρο και τα νύχια και τα χείλη του να γίνουν μελανά. Μιλάμε για μια βαριά κατάσταση. Μπορεί δηλαδή να υπάρχουν περιστατικά MIS-C που δεν θα το περάσουν βαριά, αλλά και περιπτώσεις όπου είναι σοβαρά εξ αρχής. Τότε απαιτείται και η εισαγωγή στο νοσοκομείο», σημειώνει ο κ. Νταλούκας.

Το CDC, στον οδηγό του για το MIS-C, αναφέρει ότι χρειάζεται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο όταν εμφανίζεται ένα από τα εξής συμπτώματα:

 • πρόβλημα στην αναπνοή,
 • επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος,
 • σύγχυση,
 • αδυναμία να ξυπνήσει ή να μείνει ξύπνιο,
 • χλωμό, γκρι ή μπλε δέρμα, χείλη ή νύχια

MIS-C: Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν

Η διάγνωση του MIS-C γίνεται από το νοσηλευτικό ίδρυμα. «Αν είναι MIS-C ή κάτι άλλο, είναι θέμα του νοσοκομείου να το διακριβώσει. Επαναλαμβάνω, προϋποθέτει νόσηση από Covid ή έστω επαφή με κρούσμα. Δίχως τον κορονοϊό δεν μπορούμε να μιλάμε για MIS-C», διευκρινίζει ο κ. Νταλούκας.

Κατά τον ίδιο, στο νοσοκομείο γίνονται αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις και έλεγχος καρδιάς και κοιλίας.

«Όλα αυτά θα δώσουν τη διάγνωση για το MIS-C. Να πούμε ξανά ότι τα παιδιά που πάνε στο νοσοκομείο, μετά από μια ταλαιπωρία αρκετών ημερών, τελικά γίνονται καλά και πάνε στο σπίτι τους. Αυτό, τουλάχιστον, έχουμε δει μέχρι στιγμής», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.


«Ήδη στην Ελλάδα έχουμε 100 περιστατικά MIS-C. Αυτό δείχνει και το πόσο μεγάλοι είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων στα παιδιά», προσθέτει.

Μόνη λύση το εμβόλιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως και στην περίπτωση του long covid, έτσι και στο MIS-C, οι πιθανότητες εκδήλωσης των συνδρόμων μειώνονται ραγδαία μετά τον εμβολιασμό.

«Υπήρχε μεγάλος όγκος στην αρχή για τους εμβολιασμούς παιδιών 5-12 ετών. Εμείς, οι παιδίατροι, εμβολιάσαμε ένα μικρό ποσοστό, καθώς μέχρι να πάρουμε τα εμβόλια πολλά εμβολιάστηκαν και τα υπόλοιπα νόσησαν» σημειώνει ο Κώστας Νταλούκας, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία δεν επικοινώνησε αρκετά ότι οι εμβολιασμοί στους παιδίατρους γίνονται δωρεάν.

«Νομίζω ότι θα βοηθούσαμε στην ελάφρυνση του συστήματος αν κάναμε ο καθένας τις 100 δόσεις που μας αντιστοιχούν την εβδομάδα. Θα μπορούσαμε έως και 300 εμβολιασμούς να κάνουμε την εβδομάδα. Θα έφευγε ένα βάρος από το σύστημα», λέει ο Κ. Νταλούκας.

Ο Κώστας Νταλούκας χαρακτηρίζει το εμβόλιο ασφαλές «όπλο» τόσο για τον κορονοϊό όσο και για το MIS-C.

«Αναμένουμε σταδιακά ένα νέο κύμα εμβολιασμών παιδιών. Πρόκειται γι’ αυτά που νόσησαν και 2-3 μήνες μετά ζητούν να εμβολιαστούν. Για τα υπόλοιπα παιδιά υπάρχει μια δυσκολία και ανησυχούμε. Αναφέρομαι σε αυτά τα οποία αρνούνται να εμβολιάσουν οι γονείς τους. Η κυριότερη δικαιολογία που επικαλούνται είναι ότι δεν νοσούν βαριά. Πρόκειται περί ανοησίας, προφανώς δεν έχουν παρακολουθήσει τι συμβαίνει. Κάποιοι άλλοι φοβούνται μήπως παρουσιάσει τίποτα το παιδί. Και εδώ είναι κακή πληροφόρηση. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά και από τον κορωνοϊό και συγγενή σύνδρομα όπως το MIS-C» τονίζει καταλήγοντας ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.