Αξονική τομογραφία: Μια σημαντική διαγνωστική εξέταση


Η αξονική τομογραφία είναι μία πολύ πρωτοποριακή διαδικασία απεικόνισης που μπορεί να δείξει σε βάθος τι συμβαίνει στο σώμα μας αλλά και σε συγκεκριμένα όργανα και φυσικά να προλάβει μελλοντικές βλάβες ή προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας.
Από τις πιο απλές, όπως η αξονική δοντιών, γνωστή και ως πανοραμική, μέχρι τις λίγο πιο σοβαρές, όπως η αξονική τομογραφία εγκεφάλου, η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις και να προλάβει μεγάλο εύρος παθήσεων.

Χαμογέλα!

Η σύγχρονη κλινική οδοντιατρική χρειαζόταν μία μη επεμβατική μέθοδο για να μπορεί να βλέπει βαθιά τις ρίζες των δοντιών, τη σύστασή τους και τη γενικότερη υγεία τους, σε σημεία που δεν θα μπορούσε να δει ο οδοντίατρος με γυμνό μάτι. Σε μεγάλο βαθμό οι οδοντίατροι ζητούν μία πανοραμική αξονική δοντιών πριν προχωρήσουν σε ορθοδοντικές εργασίες, προκειμένου να δουν πώς αναπτύσσονται τα δόντια, πόσο βαθιές είναι οι ρίζες τους και ποια είναι η κατάλληλη προσέγγιση για να βελτιώσουν την εικόνα τους χωρίς να επηρεάσουν την λειτουργικότητά τους.

Ωστόσο και σε περιπτώσεις που το άτομο υποφέρει από περιοδοντίτιδα ή ουλίτιδα, ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει μία αξονική δοντιών για να δει τι κρύβεται κάτω από το οίδημα, σε μία προσπάθεια να βρει τι προκαλεί το πρόβλημα.


Η διαδικασία για την πανοραμική φυσικά είναι ανώδυνη και απλή. Το μόνο που έχετε να κάνετε κατά την αξονική δοντιών, είναι να στηρίξετε το σαγόνι σας στην συσκευή και να δαγκώσετε μία ειδική προεξοχή για να κρατήσετε τα δόντια σας σταθερά κατά την απεικόνιση, που διαρκεί μόλις μερικά λεπτά.

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας

Πέρα από τις απλές λοιπόν οδοντιατρικές διαδικασίες, η αξονική τομογραφία, μπορεί να δείξει και δυνητικά πιο σοβαρές κλινικές καταστάσεις που κρύβονται μέσα στον εγκέφαλό μας και χωρίς αυτή δεν θα ήταν εφικτό να διαγνωσθούν έγκαιρα.


Έτσι έχουμε την αξονική τομογραφία εγκεφάλου, μία διαδικασία που ουσιαστικά λαμβάνει πολλαπλές εικόνες διατομής του εγκεφάλου, των μαλακών ιστών και των αιμοφόρων αγγείων, οι οποίες μπορούν να επαναδιαμορφωθούν σε πολλαπλά επίπεδα δημιουργώντας τρισδιάστατες εικόνες και δίνοντας μία πολύ πιο σαφή εικόνα από αυτή της απλής ακτινογραφίας.

Γενικά η αξονική τομογραφία εγκεφάλου διερευνά τα αίτια συμπτωμάτων όπως είναι ο συστηματικός πονοκέφαλος, η νοητική σύγχυση, η αδυναμία και οι σπασμοί και μπορεί να εντοπίσει ανευρύσματα, όγκους ή κάποιο είδος λοίμωξης στον εγκέφαλο, ακόμη και πιθανή εγκεφαλική αιμορραγία. Επιπλέον είναι πολύ χρήσιμη για την άμεση διάγνωση νευρολογικών παθήσεων.

Μάθετε περισσότερα για την αξονική τομογραφία στην ιστοσελίδα του κορυφαίου διαγνωστικού κέντρου ΒΙΟΤΥΠΟΣ και κλείστε σήμερα ραντεβού:

Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ

  • ΧΑΛΑΝΔΡΙ- 2106894509
  • ΧΟΛΑΡΓΟΣ - 2106541832
  • ΠΕΥΚΗ - 2106148535
  • ΜΕΛΙΣΣΙΑ - 2106095590
  • ΑΙΓΑΛΕΩ - 2105989859
  • ΖΩΓΡΑΦΟΥ - 2107470710
  • ΚΗΦΙΣΙΑ - 2106230310
  • ΓΑΛΑΤΣΙ - 2102132500

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.