Νέα μέτρα για τους ανασφάλιστους: Μπήκαν κόφτες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση


Εφαρμόστηκε την Τετάρτη 16/03/2022, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις και παρά τις έντονες αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους ιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών, ο νόμος 4865/2021 που ορίζει ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούν σε ιδιώτες γιατρούς φάρμακα και εξετάσεις και ότι θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από δημόσιες δομές.
Ενόψει αυτής της αλλαγής, ο ΠΦΣ ενημερώνει σήμερα τους φαρμακοποιούς για τα εξής:

Όσες συνταγές συνταγογραφήθηκαν από ιδιώτες ιατρούς μέχρι τις 15/03/2022 (μηνιαίες, επαναλαμβανόμενες) εκτελούνται κανονικά από τα φαρμακεία.
Μετά από αίτημα του ΠΦΣ έχουν μπει κόφτες στην έκδοση συνταγών από ιδιώτες ιατρούς, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στα φαρμακεία με τους ανασφάλιστους πολίτες, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι ο ΠΦΣ είχε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, καθώς πιστεύει πως δεν πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες πολιτών.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται με τους φαρμακοποιούς να αγανακτούν που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες - ασθενείς τους, ενώ ο Φ.Σ. Πέλλας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο «οδηγεί ουσιαστικά στην "απασφάλιση" σημαντικής μερίδας της κοινωνίας, αφού ούτε πλήρως καλυμμένο είναι το σύστημα υγείας με όλες τις ιατρικές ειδικότητες ούτε στελεχωμένο είναι όταν οι περισσότεροι γενικοί ιατροί έχουν αποσπαστεί από τα περιφερειακά ιατρεία. Είναι απορίας άξιο λοιπόν πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας» και καταλήγει λέγοντας ότι: «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, κύριοι! Ντροπή!».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει περισσότερη ταλαιπωρία που μέσα σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να μεταβαίνουν σε Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, αλλά και τις ΤΟΜΥ για να εξυπηρετηθούν.

«Από προχθές Τετάρτη οι ανασφάλιστοι συμπολίτες που θέλουν να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις, δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες γιατρούς, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, αλλά θα πρέπει να μεταβαίνουν στις κρατικές δομές υγείας» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι υπερκαλύφθηκαν τα ποσά για τη φαρμακευτική δαπάνη, όταν όμως έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το σύστημα και να προβαίνει σε αυτοπεριορισμό της δαπάνης μέσα από το clowback και το rebate υποχρεώνοντας τις εταιρείες να επιστρέφουν ποσά».
Μάλιστα σημείωσε πως ήδη από χθες που άλλαξε η διαδικασία, ανασφάλιστοι δεν κρύβουν την οργή τους, καθώς θα πρέπει για παράδειγμα να πάνε στο Νοσοκομείο για να βοηθηθούν. «Και ποιους γιατρούς θα μπορέσουν να βρουν εκεί, όταν οι άνθρωποι θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τα άλλα περιστατικά που έχουν στις κλινικές; Με την απόφαση της κυβέρνησης ένα κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μεταφέρεται στο ήδη καταπονημένο Νοσοκομείο» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Τσάμης πρόσθεσε πως «ήταν προσβλητική για τους ιδιώτες γιατρούς η αναφορά του υπουργού υγείας πως προβαίνουν σε υπερσυνταγογράφηση, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Αντίδραση υπάρχει και από τους φαρμακοποιούς. «Από το 2016 οι ανασφάλιστοι μπορούσαν να συνταγογραφούν τα φάρμακα και τις εξετάσεις στους ιδιώτες γιατρούς και μετά να εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία» ανέφερε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και πρόσθεσε πως «αυτή η διαδικασία από χθες άλλαξε και τώρα πρέπει να πηγαίνουν στις κρατικές δομές υγείας. Διαφωνούμε με αυτή την εξέλιξη και θεωρούμε ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να είναι πάνω από οποιοδήποτε οικονομικό μέτρο. Όλα αυτά τα χρόνια οι ανασφάλιστοι συμπολίτες που εξυπηρετούνταν μέσα από τους ιδιώτες γιατρούς, ήταν αρκετοί. Τώρα εκφράζουν τον προβληματισμό τους, αφού εν μέσω πανδημίας δεν είναι εύκολο να μεταβαίνουν στις κρατικές δομές υγείας».
Φαρμακοποιοί και γιατροί αναφέρουν πως κάποιοι ανασφάλιστοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν οι ίδιοι για τα φάρμακα και να έρχονται έτσι σε ακόμη χειρότερη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.