Άννα Κανδαράκη: «Το μητρικό ένστικτο είναι μύθος»


Η κλινική ψυχολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για τη δίωξη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας και το σύνδρομο της «Μήδειας».
Η κ. Κανδαράκη επισήμανε αρχικώς πως το σημαντικό αυτή τη στιγμή δεν είναι να «βγάλουμε τη διάγνωση, γιατί αυτή θα την βγάλουν όσοι την εξετάσουν».

Σχετικά με το σύνδρομο της «Μήδειας», επί της ουσίας έχει να κάνει με μία μητέρα,η οποία μπορεί να φτάσει να γίνει παιδοκτόνος, δηλαδή να χρησιμοποιήσει το παιδί της σαν εργαλείο, προκειμένου να εκδικηθεί, να τιμωρήσει, να φέρει πίσω κάποιον.

Η ψυχολόγος τόνισε πως το μητρικό ένστικτο είναι μύθος, «επειδή μία γυναίκα έγινε μητέρα, δεν σημαίνει πως αυτόματα αγαπά και το παιδί».

Αναφορικά με την αντίδραση της κοινωνίας, η κ. Κανδαράκη είπε χαρακτηριστικά πως μιλάμε για τη ψυχολογία του όχλου, της μάζας που έχει το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας, «κρυβόμαστε πίσω από ένα πλήθος, το ζήτημα ακουμπάει βαθύτερα δικά μας ένστικτα γι αυτό και λειτουργούμε ενστικτωδώς, δεν υπάρχει επεξεργασία, ο όχλος λειτουργεί με την παρόρμηση».

«Ακουμπάμε τη ραχοκοκαλιά μας, αν διαταραχτεί και η μητρική αγάπη,δεν ξέρουμε από πού προερχόμαστε, είμαστε χαμένοι» επισήμανε η ψυχολόγος αναφορικά με την έντονη αντίδραση της κοινωνίας.

Στη συνέχεια τόνισε πως η ψυχική υγεία της γυναίκας χρειάζεται φροντίδα, καθώς όταν γίνεται μητέρα «θα περάσει πολλές δυσκολίες».

«Χανόμαστε στην εικόνα, στους άλλους, στη σύγκριση, στην προβολή και δεν βλέπω τον εαυτό μου, τον άνθρωπό μου, το παιδί μου…» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κανδαράκη με την υπερπροβολή στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.