«Τρίγωνο του κινδύνου»: Η "επικίνδυνη" περιοχή του προσώπου που δεν πρέπει να πειράξεις ποτέ


Υπάρχει μια περιοχή, γνωστή ως το «τρίγωνο του κινδύνου» όπου η εμφάνιση μόλυνσης μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπλοκές οδηγώντας ακόμα και σε θάνατο.
Το «τρίγωνο του κινδύνου» περιλαμβάνει μέρος των ματιών, την ράχη της μύτης, τις γωνίες του στόματος και το άνω χείλος. Τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτήν την περιοχή συνδέονται με το πίσω μέρος του κεφαλιού και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον εγκέφαλο.

Αυτό σημαίνει ότι οι μολύνσεις που εκδηλώνονται εκεί «χτυπούν» κατευθείαν το κέντρο του νευρικού συστήματος.


Και είναι ένα σημείο, που σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει ποτέ να πειράξουμε ή να σκάσουμε ένα σπυράκι, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση στον εγκέφαλο.


Πέρα όμως από το σημάδι που θα αφήσει στο πρόσωπο, ένα σπυράκι που βρίσκεται μέσα στο «τρίγωνο του κινδύνου» μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη και επιπλοκές εάν το πειράξουμε.

Ο δερματολόγος Alok Vij, MD, εξηγεί στο health.clevelandclinic.org γιατί το τρίγωνο κινδύνου εγκυμονεί τέτοιους κινδύνους και πώς να αποφύγετε επιπλοκές.

Τι είναι τόσο επικίνδυνο στο τρίγωνο κινδύνου;

Σκεφτείτε αυτό το μικρό τμήμα του προσώπου σας ως μια απευθείας γραμμή προς τον εγκέφαλό σας. Αυτό οφείλεται στον σπηλαιώδη κόλπο σας, ένα δίκτυο μεγάλων φλεβών που βρίσκονται πίσω από τις κόγχες των ματιών σας. Μέσω αυτού του κόλπου, το αίμα ρέει από τον εγκέφαλό σας.

Μια λοίμωξη στο επικίνδυνο τρίγωνο, όπως από ένα μαζεμένο σπυράκι ή ένα τρύπημα στη μύτη που πήγε στραβά, έχει μια μικρή αλλά όχι αδύνατη πιθανότητα να ταξιδέψει από το πρόσωπό σας μέχρι τον εγκέφαλό σας, χωρίς μεγάλη απόσταση να καλύψει μεταξύ τους.

«Υπάρχει η πιθανότητα μια μόλυνση του προσώπου να γίνει μόλυνση που επηρεάζει το υπόλοιπο σώμα σας», λέει ο Δρ Vij.

Μπορεί πραγματικά να σε σκοτώσει;

Μην πανικοβάλλεστε: Πιθανότατα δεν πρόκειται να πεθάνετε εάν σκάσετε ένα σπυράκι στη μύτη σας.


«Ευτυχώς, είναι σχετικά απίθανο», λέει ο Δρ. Vj, «αλλά κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση του δέρματος και αλληλεπίδραση με βακτήρια, υπάρχει πάντα πιθανότητα μόλυνσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανησυχίες για την υγεία».

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια μόλυνση του προσώπου μπορεί να οδηγήσει σε σηπτική θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου, έναν θρόμβο αίματος στον σπηλαιώδη κόλπο σας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει μια ποικιλία σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Εγκεφαλικό απόστημα (πύον που προκαλεί οίδημα του εγκεφάλου σας)
  • Εγκεφαλική μόλυνση
  • Βλάβη στα νεύρα του προσώπου σας, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης των μυών των ματιών σας
  • Μηνιγγίτιδα
  • Πνευμονία
  • Σηπτικά έμβολα (μολυσμένοι θρόμβοι αίματος που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας)
  • Εγκεφαλικό

Η θρόμβωση του σηπτικού σηραγγώδους κόλπου ήταν μια σχεδόν βέβαιη θανατική ποινή, αλλά χάρη στα αντιβιοτικά, είναι πλέον τυπικά θεραπεύσιμη, αρκεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα
Θα πρέπει να αποφύγετε να σκάσετε ένα σπυράκι εκεί;

«Ειλικρινά, πρέπει πάντα να αποφεύγετε να σκάτε σπυράκια», συμβουλεύει ο Δρ Vij. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση και ουλές — και, φυσικά, σε μόλυνση».

Και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφύγετε να σκάσετε ένα σπυράκι στο τρίγωνο κινδύνου, μειώνοντας τις πιθανότητές σας για μόλυνση που εξαπλώνεται μακρύτερα.

Ωστόσο, εάν έχετε ένα σημαντικό ραντεβού και κάνει την εμφάνιση του ένα σπυράκι, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές, για να απαλλαγείτε με ασφάλεια από τα σπυράκια στο τρίγωνο κινδύνου:

Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα. Μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό (όχι ζεματιστό) νερό και εφαρμόστε την στην περιοχή για 10 έως 15 λεπτά. Αυτό βοηθάει να τραβήξει το πύον στην επιφάνεια και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Χρησιμοποιήστε ένα έμπλαστρο για σπυράκια. Εάν το ψεγάδι σας έχει ήδη ανοίξει, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αυτοκόλλητο για τη νύχτα για να απορροφήσετε μέρος αυτής της αποστράγγισης.

Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει με ασφαλείς αλλά ταχύτερες επιλογές ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων κορτιζόνης και αντιβιοτικών.

Πότε να δείτε το γιατρό σας

Εάν έχετε λοίμωξη στο πρόσωπό σας, παρακολουθήστε τη στενά και δώστε προσοχή στη γενική σας υγεία για τυχόν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αισθάνεστε, ειδικά εντός πέντε έως 10 ημερών από την έναρξη της μόλυνσης.

«Η λοίμωξη μπορεί να αρχίσει να γίνεται μεγαλύτερη, να εξαπλώνεται για να καλύψει περισσότερη περιοχή», λέει ο Δρ Vij, «και μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο συστηματικά άρρωστοι – πυρετός, τρέμουλο, ρίγη. Εάν αυτό αρχίσει να συμβαίνει, επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για διάγνωση και θεραπεία».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.